Топенето на айсбергите в Антарктида може да предизвика верижна реакция, която да потопи Земята в нов ледников период. Това пише "Дейли Мейл" с позоваване на данни на изследователи от Кардифския университет.

Учените отбелязват, че топящите се айсберги постепенно пренасят прясна вода в Атлантическия океан. Този процес причинява промени в циркулацията на океана, което от своя страна застрашава Земята с ново захлаждане на климата.

Изследователите са установили, че връзката между топенето на айсберги и океанската циркулация е била налице в началото на всяка ледникова епоха през последните 1,6 млн. години.

По-рано учените предупредиха, че топенето на ледовете и други последици от глобалното затопляне водят до постепенно покачване на нивото на Световния океан, което в дългосрочен план застрашава да наводни крайбрежните територии, усвоени от човека.

Констатациите на консорциум от учени от университети по целия свят са публикувани в авторитетното списание Nature.

Професор Иън Хол от Училището по науки за Земята и околната среда в Кардифския университет подчерта: "Нашите резултати предоставят липсващата връзка към това как Антарктида и Южният океан реагираха на естествените ритми на климатичната система, свързани с нашата орбита около слънцето."