Високите температури са станали причина за смъртта на повече от 300 души в Индия този месец. Заради това властите забраниха готвенето през деня в някои части на страната, пострадали от сушата, в опит да предотвратят пожари, които са убили над още 80 души. Това съобщава „Асошиейтед прес”.

Източният щат Бихар тази седмица предприе безпрецедентна стъпка, забранявайки всякакво готвене от 9.00 часа сутринта до 18.00 часа следобед. Причината са случайните пожари заради сухото, горещо и ветровито време. 79 души са загинали при пожари в бедняшки квартали и къщи със сламени покриви. Сред тях са 10 деца и петима възрастни, убити, след като пожар избухна по време на хиндуистка молитвена церемония миналата седмица.

На хората е разпоредено да готвят през нощта.

Надявайки се да предотвратят повече пожари, властите са забранили също горенето на земеделски култури и провеждането на религиозни ритуали с пожари. Всеки, който не спазва забраната, е заплашен с една година затвор.

Голяма част от Индия е обхваната от продължила седмици гореща вълна и тежка суша. Това са условия, които са опустошили културите, уморили са домашните животни и са оставили най-малко 330 млн. индийци без достатъчно вода за всекидневните им нужди.

Реки, езера и язовири са пресъхнали в части от западните щати Махаращра и Гуджарат.

В някои райони ситуацията е толкова лоша, че правителството е изпратило цистерни с вода за спешни нужди. Мусонните дъждове са далеч, като се очаква да започнат през юни.

Най-малко 300 души са починали от свързани с жегата болести този месец, включително 110 в щата Ориса, 137 – в Телангана и други 45 в Андхра Прадеш, където температурите от началото на април се колебаят около 44 градуса.