Милиони жители на Флорида все още са без електричество в петък, повече от ден след като ураганът Милтън премина през централната част на щата, предизвиквайки торнада и оставяйки най-малко 16 души жертви зад себе си, предава Ройтерс.

Работници по електроразпределението поправят повредени електропроводи и разрушени кули на мобилни оператори, докато екипи от правителствени агенции и местни жители, въоръжени с резачки, разчистват паднали дървета и се справят с наводненията в засегнатите райони и градове.

Въпреки че Милтън не предизвика катастрофалното наводнение, което беше очаквано във Флорида, където само преди две седмици ураганът Хелен удари югоизточните части на щата, операциите по разчистване може да продължат седмици или дори месеци.

Според анализатор на Morningstar DBRS, ураганът Милтън, който е петият по сила ураган в Атлантика, може да струва на застрахователите между 30 и 60 милиарда долара - значително по-малко от първоначалните оценки за 100 милиарда долара.

Най-малко 11 са жертвите на урагана "Милтън"

Най-малко 11 са жертвите на урагана "Милтън"

Текат спасителни операции

Белият дом обеща федерална помощ, докато се оценява пълният мащаб на щетите. В същото време Доналд Тръмп нападна вицепрезидента Камала Харис и президента Джо Байдън за действията им по отношение на възстановяването след бурята. Тръмп обвини федералното правителство, че не е предприело необходимите мерки, особено спрямо Северна Каролина, която беше тежко засегната от урагана Хелен.

Харис отхвърли обвиненията на Тръмп, като ги нарече политически игри, особено след урагана Хелен и последиците от урагана Милтън.

Администрацията на Байдън подчерта, че Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) ще се нуждае от допълнително финансиране от Конгреса, като призова законодателите да действат бързо.

Милтън предизвика двоен удар във Флорида, като някои от най-тежките щети бяха нанесени на над 160 километра от мястото, където бурята достигна сушата. Според властите на Флорида, в окръг Сейнт Луси няколко души загинаха от торнада, включително поне двама души в общностите за възрастни хора "Спаниш Лейкс".

В райони между Сиеста Кий и Форт Майерс Бийч нивата на водата достигнаха между 1.5 и 3 метра над земята, съобщиха от Националния център за урагани.

Към петък сутринта броят на абонатите във Флорида, останали без електричество, спадна до около 2.44 милиона, в сравнение с над 3.4 милиона веднага след преминаването на Милтън.

Губернаторът Рон Десантис предупреди, че въпреки че щатът е избегнал най-лошия сценарий, щетите все пак са значителни.

„Милтън“ отнесе покрив на стадион, подготвен за укритие

„Милтън“ отнесе покрив на стадион, подготвен за укритие

В сряда вечерта ураганът Милтън навлезе в западното крайбрежие на Флорида