На жителите на нов висок жилищен блок в западната част на австралийския мегаполис Сидни им е било наредено да се евакуират от сградата за втори път тази седмица, съобщава австралийската национална телевизия ABC.

Решението идва, след като правителството на щата Нов Южен Уелс нареди "всеобхватно разследване" на пукнатините, появили се след взрив на 10-ия етаж на сградата на Бъдни вечер, което е довело до първоначалната евакуация.

Всички жители сега се извеждат от сградата и се преместват като "предпазна мярка", посочи компанията строител на Opal Tower, който е влязъл в експоатация само преди 4 четири месеца.

Евакуираха 3 хил. души заради пукнатина в нова кула в Сидни

Евакуираха 3 хил. души заради пукнатина в нова кула в Сидни

Зоната за евакуация и безопасност е 1 километър

Уточнява се, че инженерите работят денонощно, за да обследват какво се е случило.

Пукнатините, за които полицията твърди, че са били до два милиметра, по-късно са били открити в бетонен панел на десетия етаж.

От компанията строител настояха, че сградата била "структурно стабилна", но предупредиха, че жителите могат да бъдат преместени в хотели в рамките на до десет дни.

В ранните сутрешни часове на Коледа всички жители освен тези на 51 апартамента около десетия етаж са били допуснати да се върнат.

Полицията съобщи, че са се отворили пукнатини до 2 милиметра, но увери, че няма опасност сградата да се срути.

Въпреки това много жители са отказали да се върнат и някои са прекарали Коледната нощ в колите си.