Минимално увеличение на цената на топлинната енергия, но почти двойно на електрическата, произвеждана по топлинен способ поиска "Топлофикация - София" от КЕВР.

Изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев обясни за БНР, че идеята е разходите за производство да се отразят в цените. Цените са две, тъй като продуктите са два, лаконичен бе той.

По негови думи цените на квотите парникови емисии са се повишили многократно.

"Харчи ли се гориво за производство на енергия, срещу него стоят определено количество емисии, които струват определени пари и това е разход, който не може да се избегне. Около 50 милиона струват емисиите, които трябваше да заверим за 2018 година", коментира Георгиев.

Новият шеф на "Топлофикация"- София иска по-висока събираемост на сметките

Новият шеф на "Топлофикация"- София иска по-висока събираемост на сметките

Целта му е да повиши доверието на хората към дружеството.

Заради поскъпването на емисиите дружеството ще се стреми да закупи тези за 2019 г. възможно най-рано.

По информация на Георгиев "Топлофикация - София" дължи 126 милиона лева на "Булгаргаз", като сумата е натрупана за по-малко от година. Той посочи, че до момента извънсъдебните задължения на битовите потребители са малко под 200 милиона. Предвижда се приоритетно да се завеждат дела за суми над една минимална заплата.

Това не означава изключване на малките суми по една проста причина - ако длъжниците с малки суми са много на брой, това пак сумарно прави солидно задължение и ако не го потърсим по никакъв начин, това също означава безстопанственост, обясни Георгиев.

Около една трета от столичани не си плащат редовно сметките за парно и топла вода, посочи още изпълнителният директор на "Топлофикация София". Той изрази надежда, че до юни задълженията ще бъдат сведени до около 30 милиона лева.

Манолова: "Топлофикация" събира 15 млн. лв. с дела за стотинки

Манолова: "Топлофикация" събира 15 млн. лв. с дела за стотинки

Дружеството плаща огромни суми на адвокатски кантори

По думи на Георгиев Европейският съд е оставил таксата "сградна инсталация", защото тя е част от производствения процес.

Относно планираните ремонти той коментира, че има "доста неща, които на практика са доставени още миналата година и не са вложени в ремонти, които ще се използват сега".

През зимата е имало аварии, които дружеството не е отстранило, тъй като това не е било възможно за 48 часа. Георгиев подчерта, че за да не остават софиянци без отопление през зимата, трябва да се правят ремонти през лятото и да се спира топлата вода.

Изпълнителният директор на дружеството призна, че над 80% от мрежата е остаряла. Това обаче не означавало, че тя задължително трябва да се подменя цялата.

Правят се анализи на аварийността по райони, уточни той.

Манолова иска "Топлофикация - София" да информира хората как се харчат парите им

Манолова иска "Топлофикация - София" да информира хората как се харчат парите им

Според нея от дружеството смятат, че са недосегаеми