"Топлофикация трябва да информира хората как се харчат парите им." Затова настоя омбудсманът Мая Манолова преди участието си на заседание в Административния съд по подадената от нея жалба заради отказ до обществена информация.

Тя припомни, че за втори пореден път влиза в съдебна сага с Топлофикация, като при първия й отнело 3 г. да накара дружеството да информира столичани за какво е похарчила близо 15 милиона лева.

"Спечелихме първите съдебни битки, но дружеството не се съобрази с указанията на съда", обясни Манолова и допълни, че е получила отказ от Топлофикация за предоставянето на такава информация.

Мая Манолова поведе в спора с „Топлофикация“

Мая Манолова поведе в спора с „Топлофикация“

Делото за информацията как се харчат юристконсултските възнаграждения

Манолова продължава да е възмутена от аргумент на "Топлофикация", че тъй като е дружество не дължи предоставянето на обществена информация.

"Очевидно от дружеството се смятат за недосегаеми, мислейки че не са длъжни да се съобразяват със съдебни разпореждания", негодува националният защитник.

Манолова се пита какво толкова имат да крият и защо не представят публично поисканата информация.

"Топлофикация" е магьосник в събирането на пари, впечатлена Манолова

"Топлофикация" е магьосник в събирането на пари, впечатлена Манолова

Недовършени битки остават

Тя иска да получи отговор и от Столичния общински съвет (СОС) на следните въпроси: Не трябва ли да накарат дружеството да промени своето отношение към хората на София и да предоставят информация затова как се харчат парите? Следва ли Топлофикация да информира началниците затова как харчи парите?

"Ръководството на дружеството се сменя, но начинът на управление остава същото - непрозрачно, неуважително и надменно отношение към гражданите на София", категорична бе Манолова.

Според нея въпросът е морален и принципен, защото "Топлофикация" е 100% общинско дружество, а не частно.

Съдът задължи "Топлофикация" да обясни на Манолова за юрисконсултските пари

Съдът задължи "Топлофикация" да обясни на Манолова за юрисконсултските пари

"Топлофикация" отказва да предостави информация на омбудсмана