1.7 млн. лв. забавени заплати са били изплатени за първото тримесечие на 2024 г. след проведени проверки и съставени актове от страна на ИА "Главна инспекция по труда" (ГИТ). Установените забавени трудови възнаграждения са над 2.8 млн. лв., съобщават от агенцията.

118 пъти инспекторите на ГИТ са упражнили правомощието си да спрат обекти, машини и съоръжения при установяване на нарушения, които пряко застрашават живота и здравето на работниците на обекта. 28 772 са нарушенията по осигуряване на безопасни условия.

Извършени са почти 11 970 проверки в 11 300 предприятия с общо 579 280 работници и служители. Сумирано броят на откритите нарушения на трудовото законодателство е 55 322, като само по осъществяването на трудовите правоотношения са констатирани 26 249.

Агенцията припомня, че през февруари са започнали информационна кампания "Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква." Целта е провеждането на регионални конференции с акцент върху безопасността и здравето при работа, като до момента такива събития са организирани в Пазарджик, Враца, Бургас и Сливен.

Допълнително, ГИТ е сключил споразумения за сътрудничество и съвместна дейност с университети в град София. Като част от дейностите представители на агенцията участват в кариерни форуми и изнасят лекции пред студентите, с цел повишаване информираността им за техните права и задължения при започване на работа.

Повече информация за поетите ангажименти на ГИТ може да бъде открита на техния уебсайт.

Инспекцията по труда започва проверки в селското стопанство

Инспекцията по труда започва проверки в селското стопанство

14 657 нарушения са засечени за 2023 г.