Министерският съвет реши да бъдат предоставени до 100 млн. лева по извънбюджетната сметка на Националния фонд към министъра на финансите за финансиране на плащанията на проекти по програма ФАР.

С тях ще се осъществят плащания на проекти по финансовите споразумения по ФАР 2005, 2006; ФАР-Трансгранично сътрудничество България и Гърция, България и Румъния; ФАР-Добросъседство България и Македония, България и Сърбия и Черна гора, България и Турция и Преходния финансов инструмент.

По тези финансови споразумения са проектите за рехабилитация на пътищата Ямбол-Елхово, Чепеларе-Соколовци и изграждането на околовръстен път на Чепеларе, повишаването на безопасността на движение по пътя Дупница-Кулата.

 Друга част от проектите са интегрираната грантова схема за устойчиво развитие чрез защита и опазване на водите, подобряване на капацитета за прогнозиране на наводненията в басейна на Марица, модернизиране на българската полиция, подобряване на капацитета на граничната полиция, изграждане на цифрова радиокомуникационна система ТЕТРА.

Правителството разреши на ръководителите на програма ФАР в министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството да сключват договори по проекти, които са в напреднал етап на договаряне, имат започнали тръжни процедури или могат да бъдат договорени до 30 ноември.

Договарянето, плащанията и всички процедури по изпълнението на проектите ще е по правилата на програма ФАР.

Плащанията ще се извършват със средства от извънбюджетната сметка на Националния фонд към министъра на финансите.
Те се осигуряват от икономии на разходите и/или от преизпълнение на приходите в републиканския бюджет за 2008 г.

Ако Европейската комисия възстанови акредитацията на "Централното звено за финансиране и договаряне" в МФ и на дирекцията "Изпълнителна агенция-Програма ФАР" в МРРБ, частта от плащанията, които са признати за допустим разход, ще бъдат възстановени от ЕК и съответно ще постъпят в републиканския бюджет, съобщава правителствената пресслужба.