Днес, точно в 14 часа и 40 минути, в АЕЦ "Козлодуй" се навършват 11 години без непланово сработване на аварийна защита на 1000-мегаватовия шести блок.

Честотата на сработване на аварийна защита е критерий за качеството на оборудването и на експлоатацията на всеки конкретен тип реактор.

Критериите на ВАНО (Световната асоциация на ядрените оператори) определят едно сработване на аварийната защита на блок за две години работа като показател за висока безопасност и надеждност.

Днешното постижение, заедно с отбелязаните 7 години и 7 месеца работа без непланово сработване на аварийната защита (в периода 1994 г. - 2001 г.) на 5 блок, нареждат 1000-мегаватовите блокове на АЕЦ "Козлодуй" сред най-надеждно и безопасно експлоатираните ядрени мощности в света.

Днес 5 и 6 блок работят със 100% мощност, в съответствие с графика на Централно диспечерско управление към Електроенергиен системен оператор - София.
Тази година на 14 декември АЕЦ "Козлодуй" регистрира и предсрочното изпълнение на годишния си план за производство на електроенергия.