Работа в администрацията и поощряване на работодателите, които организират стажантски програми.

Това са част от мерките на социалното министерство за борба с младежката безработица. Те бяха представени от зам.-министър Красимир Попов по време на форума „Дни на кариерата 2011" в НДК.

Форумът е ежегоден и помага на студенти да влязат в контакт с потенциални работодатели. Тази година участват 92 фирми от различни браншове, като сред тях има банки, телекоми, компании от IT сектора и търговски вериги.

От 16 март до 6 април ще се състоят „Дни на кариерата" във Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас.

Тази година за пръв път и Столична община има щанд на изложението, като на него се представяха стажантските програми.

Красимир Попов посочи, че последните две години са били голямо предизвикателство за пазара на труда. По думите му той ще се възстановява по-дълго от кризата.

Той представи и част от мерките на ведомството за намаляване на младежката безработица. Сред тях е програма за финансова подкрепа на работодателите, които предоставят стаж на млади специалисти; програмата „Старт в кариерата" - тя дава възможност за 9-месечен стаж в общините и администрацията на 1 200 студенти.

Попов посочи още, че са направени промени в Закона за насърчаване на заетостта, ще бъде оптимизирана работата на електронната трудова борса и през тази година ще бъдат организирани над 100 специализирани трудови борси.

При откриването на форума президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев цитира френската поговорка: „Ако младостта знаеше, а старостта можеше." По думите му енергията на младите хора трябва да се превърне в опит.

Той посочи, че по времето на комунизма е било лесно и за всеки се е намирала работа. „Тази работа свърши", отсече той и добави, че пазарната икономика дава възможност за кариерно развитие.

Тренчев каза на младите хора, че добре разбира, че България е едно неуредено място, но все някой трябва да го подреди.

Депутатката Светлана Ангелова - зам.-председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика, предложи да бъде създаден постоянно действащ форум и консултативен орган по проблемите на младите специалисти.