Новорегистрираните безработни за периода 3 февруари - 31 май 2020 година са 180 185 души.

В същото време постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда са 73 000 души - това сочат обобщените данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специално наблюдение на пазара на труда заради COVID-19, съобщи БНР.

Данните по области показват, че най-много новорегистрирани безработни има в София-град - почти 25 000 души, следвана от Пловдив с малко над 16 000.

Най-много са постъпилите на работа от регистрираните в Бюрата по труда също в столицата - над 6500 души, и в Пловдив - над 5500.

Бумът на нови безработни в цялата страна е отчетен в периода 6-12 април, когато са се регистрирали над 31 000 души.

Калфин: Държавата не взе достатъчно адекватни мерки за безработните

Калфин: Държавата не взе достатъчно адекватни мерки за безработните

Даде примери с други държави, които могат да се приложат у нас

Започналите работа са само 3000 души. За целия наблюдаван заради пандемията период - от 3 февруари до 31 май, има сериозен превес на новите безработни над започналите работа. Изключение са последните две седмици на май.

Главният експерт "Пазар на труда" в КНСБ Атанаска Тодорова пояснява, че през май регистрираните безработни са само 30 500, като от тези регистрирани безработни 25 600 са започнали работа.

По думите ѝ това показва, че всъщност този прелом да започне назначаване на повече лица, отколкото да бъдат регистрирани безработни, все още не е траен и според нея трябвало да се доразширят или да се дообогатят мерките и програмите, които има правителството по отношение на намаляване безработицата и увеличаване на заетите лица.