Държавата не взе достатъчно адекватни мерки за безработните заради пандемията. Прекалено пестелив е ресурсът, който се отпуска. В това е убеден бившият външен и социален министър Ивайло Калфин. Това заяви той в "Денят ON AIR".

Над 220 хиляди броя безлихвени кредити за граждани могат да отпуснат банките

Над 220 хиляди броя безлихвени кредити за граждани могат да отпуснат банките

След като правителството целево увеличи капитала на ББР с 200 млн. лева

Правителството засега действа като че ли ни чака по-малка и кратка криза, смята той. Според него, кредитите също имат своето място, но те не могат да заменят нуждите на крайно нуждаещите се, защото трябва да се връщат, а същевременно критериите са рестриктивни. 

Калфин даде пример с други държави от ЕС и техните спасителни мерки за най-уязвимите. Във Франция например се водят в болничен и получават средства за това. В Австрия се прилага съкратено работно време. Румъния изплаща минимална работна заплата. Инструментариумът е различен, но се помага на всички.

Той изрази убеждение, че и у нас бюджетът би могъл да издържи на мерки, които по-осезаемо да се усетят. Харчат се основно европейски средства.

Над 61 000 служители запазват работата си чрез мярката 60/40

Над 61 000 служители запазват работата си чрез мярката 60/40

Неодобрените заявления са 158 за 459 служители

12 000 безработни няма да получат обезщетение заради това, че са били без трудови договори - правителството е приело мерки, които съвсем не компенсират всички хора, предупреди той. Това съвсем не важи само за тях, а сигурно за милиони у нас, които няма да могат да се впишат в условията на мерките.

Много трудно би заработила отново икономиката, ако всичко спре. Такава е логиката да се харчат сега пари.

Но цената ще е задлъжняване, тъй като икономиката не е създадена да работи в такава извънредна ситуация. Необходима е субсидия, но по-добре така, вместо безработицата да достигне 10 процента.

110 000 са безработните от началото на извънредното положение. Най-много са в секторите "Туризъм" и "Хотелиерство и ресторантьорство".

ДПС смята, че мярката 60/40 е работеща, но имало още какво да се направи за икономиката. Има нужда от истинските план за изход от кризата, смята Нигяр Джафер.

НОИ преведе компенсации на 631 фирми за 8531 работници. До момента общо 1364 работодатели са получили държавна помощ за 19 003 служители на обща стойност 5 903 296 лв.

Близо 102 000 служители от над 7400 фирми запазват работните си места, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

7400 фирми получиха компенсации, отчитат от НОИ

7400 фирми получиха компенсации, отчитат от НОИ

По мярката 60/40 са подадени общо 7403 заявления

До момента са одобрени заявленията на 1979 работодатели за запазване на работните места на 28 674 души. Преценката се прави в срок от 7 работни дни след кандидатстването.