Тепърва ще търсим отговор как се справя здравната система с коронавируса. Тази позиция изрази пред БНТ депутатът от ДПС Нигяр Джафер. Парите, дадени в здравеопазването, не са разход, те са инвестиция. Сега е време за единение, убедена е Джафер. Сега се видяло, че около пет лечебни заведения веднага са реагирали за работа с пациенти с коронавирус. Други са имали нужда от време, за да се подготвят. Трети вид лечебни заведения не са могли да преструктурират работата си. ДПС иска финансова и обществена подкрепа за медиците.

Нон сенс е, когато медицински сестри протестират две години и не ги чуват, каза Джафер и припомни, че специализантите масово напускат страната.

Монополът на здравната каса трябва да бъде разбит, според депутата от ДПС. Джафер постави въпроса как работи системата на обществено здравеопазване. Има много дефекти на системата , които се проявяват, убедена е тя.

Тестуването е мощен противоепидемичен подход, каза още Нигяр Джафер и отново настоя за масово тестване на населението. На предпоследно място сме по тестване в Европа. След нас е Малта, но тя е с 500 000 жители.

ДПС смята, че мярката 60/40 е работеща, но имало още какво да се направи за икономиката. Има нужда от истинските план за изход от кризата, смята Нигяр Джафер.