Производството на мебели осигурява заетост на близо 20 000 души, което е 4 % от заетите в промишлеността. Това обяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриване на конференцията „Нови перспективи пред износа на мебели, оборудване и интериор“, съобщават от министерството. Петров уточни, че производството на мебели създава 2,5 % от добавената стойност в индустрията.

Производството на мебели в България обхваща около 1.7% от стойността на индустриалното производство. В производството на мебели работят около 2100 фирми. През 2014 г. предприятията от бранша са произвели продукция на стойност 896 млн. лева. През последните години се бележи тенденция на нарастване.

Съживяването на производството в сектора се е отразило върху динамиката на износа на мебели, който през 2014 г. е нараснал с 11%. За периода януари-ноември 2015 г. износът на мебели отчита 2.5% ръст.

На конференцията са присъствали над 100 представители на български компании от мебелната индустрия.

Любен Петров коментира, че българските търговски представители работят активно за повишаване конкурентоспособността на бранша. Това ставало като се инициират и организират търговски мисии и мероприятия в областта на мебелното производство. Като пример Петров посочи Международното мебелно изложение IMM в Кьолн, в което предстои участие на български фирми и през 2016 година.

Като успешна инициатива заместникът на Божидар Лукарски определи и организирано представяне на 20 български фирми-производители на мебели в Посолството на Република България в Лондон. Вследствие на него четири от фирмите са сключили договори за износ за Великобритания.