Приходите и помощите в републиканския бюджет към края на октомври са 13.25 млрд. лв, което е с 20.2 на сто, или с 2.22 млрд. лв. повече, спрямо същия период на миналата година, информира money.bg.

По-високите постъпления дават възможност за финансиране на допълнителни разходи по приоритетни инвестиционни политики, свързани с изграждането на пътна, железопътна, екологична и друга инфраструктура, на метрополитена в столицата, както и на изпълнението на поети ангажименти по глава "Енергетика" и "Телекомуникации и информационни технологии" по Договора за присъединяването ни към Европейския съюз.

Приходите в бюджета позволяват и предоставянето на допълнителни средства за повече от 2.2 млн. пенсионери.

В доклада на министъра на финансите Пламен Орешарски се посочва, че през първата година от членството си в Общността страната ни продължава убедителното си икономическо развитие, следвайки заложените цели и приоритети по пътя за конвергенция на икономиката в условията на ЕС.

Най-важните фактори за ускоряване на икономическия растеж са подобряване на бизнесклимата, насърчаване на инвестиционната активност, последователни мерки в областта на данъчната политика, оптимизиране на публичния сектор, ефективно използване и управление на инструментите на европейските фондове.