Данните за икономиката за ноември показват, че сме се върнали на ниво от 2005 г. Констатацията направи пред PRO.BG председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Ръководството на камарата ще представи днес резултатите от петото анкетно проучване сред членовете на камарата - "2009 г. през погледа на бизнеса".

Божидар Данев описа тенденция на свиване на икономиката през тази година като ликвидация на три успешни години.

"Цифрите за ноември показват, че сме на равнище 2005г. Продължаваме да спадаме. През последното тримесечие, отчетено от националната статистика, това е третото тримесечие, в което има спад на БВП от - 5,9 на сто. Скоростта, с която икономиката спада все още не е намаляла. През 2009 г. като че ли имахме икономическа зима", заяви Данев.

Председателят на БСК посочи, че най-тежко засегнатите икономически сектори през 2009 г. са били експортните, защото икономическата криза е дошла отвън. Това са машиностроенето и корабостроенето, както и строителството и транспорта.

„Разрешителните за строеж през тази година са с 60% по-малко", посочи Божидар Данев. Сред отраслите на икономиката, които са се представили по-добре през 2009 г. председателят на БСК посочи хранително-вкусовата промишленост, птицевъдството и фармацията, като отбеляза, че те са насочени към вътрешния пазар.

Данните на БСК показват, че държавата е сред основните генераторина междуфирмената задлъжнялост. Парите само от забавено ДДС и неплатени обществени поръчки са 2 млрд. лв.

Според Божидар Данев докато при големите фирми, които не са получили плащанията, все още има скрити резерви, то малките фирми, на които държавата дължи пари, са на ръба на оцеляването. Той отбеляза, че не са изплатени средства най-вече в пътното строителство и на фирмите за медицинско обслужване.

На въпрос „Оживление или оцеляване да очакваме през 2010 г.?", председателят на БСК отговори:"Оцеляване".

Божидар Данев оправи призив към бизнеса да запази квалифицираната работна ръка, дори с цената на по-ниски заплати. „Пазете квалифицираните си работници, защото може да ги погълне европейският пазар на труда", заяви Божидар Данев.

Според прогнозите на Българската стопанска камара безработицата през 2010 година може да достигне и до 16.5%.

Към официалните данни на министерството на труда и социалната политика има и 5% неофициална безработица, обяви председателят на камарата Божидар Данев.

"Просто очаквам, че безработицата ще продължава да расте и през второто тримесечие на 2010 г. и ако не се обърне трендът в икономиката, във всички случаи няма да има възстановяване на предишните нива още 6 месеца", допълни още Данев.

"Бизнесът ще бъде твърде предпазлив да назначава нови хора докато няма трайни уверения, че икономиката ще тръгне нагоре", прогнозира Божидар Данев.

За първи път в традиционното годишно проучване на Стопанската камара мнозинството от фирмите оценяват годината като неуспешна. Свиват се производството и продажбите, а натрупаните задължения към края на годината ще достигнат 200 млрд. лв.