Необходимите средства за издръжка на тричленно семейство (мъж, жена и дете до 14-годишна възраст) са 2 189 лева. От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с 5.9%, а на годишна база с 14.8%. Данните бяха представени от Институт за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ на пресконференция пред журналисти.

Нарастването на доходите на тричленното семейство е с 283 лева за едногодишен период.

1 216 лв. са необходими на един работещ, сам живеещ човек. За 1 лице нарастването за три месеца е с 68 лева, а за една години със 157 лева.

КНСБ недоволни от мерките по доходите на властта

КНСБ недоволни от мерките по доходите на властта

Този следобед синдикатите и бизнесът имат среща при премиера Кирил Петков, за да обсъдят компенсаторните мерки

За една година издръжката на един работещ от тричленно семейство нараства със 183 лева, докато за работещ, сам живеещ човек нарастването, е с 202 лв.

При представянето на данните президентът на синдикалната организация Пламен Димитров подчерта, че исканията на КНСБ за увеличението на заплатите не са самоцелни.

Нужен е поне 15% ръст на всички доходи, за да се покрие инфлацията, настоя Димитров. Второто и третото тримесечие инфлацията ще продължи да се ускорява и дори това, за което настоява КНСБ, няма да бъде достатъчно.

2066 лв. на месец вече са нужни на едно тричленно семейство

2066 лв. на месец вече са нужни на едно тричленно семейство

Издръжката на работещ, който живее сам, нараства със 130 лева

Причините за нарастване на дохода за издръжка през март 2022 г. отново са драстичното увеличаване в цените на електрическата енергия и природния газ. Природният газ отбелязва повишение около 4 пъти, докато нарастването на цената на електроенергията за бизнеса е около 5 пъти. Наред с увеличението на тавана на помощите за бизнеса от 250 на 300 лв., цените на тока за бизнеса остават по-високи и пораждат несигурност за бизнеса.

Втората причина за нарастване на дохода за издръжката на живот е повишението на цената на петрола на международните борси. Нарастването от началото на годината е от над 20% на суровия петрол. Бензин А 95 бележи през март годишен ръст от 42%, а дизелът с 45% - това нарастване се пренася в почти всяко производство.

Третата причина за инфлацията е повишението на цените на основни суровини на международните пазари. Като примери синдикатите посочиха медта, която нараства с над 20%, алуминият - с 50%, памукът - с 50%, кафето - със 70%. Повечето зърнени и маслодайни култури също отчитат двуцифрен ръст, а и цената на торовете в края на 2021 г. е скочила с над 100%., отчете КНСБ.

Четвъртата причина - ръстът на цените на производството в промишлеността на вътрешния пазар с 45.2% през месец март на годишна база.

Пламен Димитров, КНСБ: Инфлацията може да достигне 12-13%

Пламен Димитров, КНСБ: Инфлацията може да достигне 12-13%

Инфлацията ще продължи да се ускорява поне до третото тримесечие на годината

Динамиката на цените при основните хранителни стоки също отбелязва скок. Необходимият доход за храна е 456 лв. за едно работещо лице, което представлява 37.4% от общия доход. Нарастването е с 9.2% спрямо предходното тримесечие и с 17.7% на годишна база.

Ускорено нарастване през последното тримесечие се отчита при:

  1. Хлебните изделия - 4.3% и достигат ръст на годишна база от 20%.
  2. Брашното нараства с 18.4%. Цената на брашното за килограм нараства с около 50-60 стотинки в сравнение със същия период на предходната година с ръст от 35%.
  3. Мляко и млечните продукти - 6.9% увеличение на тримесечна база и с 18% на годишна база. На тримесечна база по-силно изразено е нарастването при групата на сирената и кашкавалите в диапазон от 4% до 11.4%, при млеката с 6.1%. В абсолютни величини нарастването на сиренето е с около 1.60 лв. - 2 лв., а при кашкавалите с около 3-3.50 лв., като отчитат годишен ръст от 11.7 до 27.4%.
  4. Животинските и растителни масла нарастват с 21.8% на тримесечна база, като само слънчогледовото олио това е с 30%. В рамките на годишен период увеличението на олиото е в диапазон 1.30-1.60 лв. и достига ръст от 56.9%.
  5. Яйцата отбелязват ръст с 24% на годишна база, а на тримесечна - с 6.7%.
  6. Месото и месните продукти нарастват със 7.1% на тримесечна база и с 10.8% на годишна база, като агнешкото месо нараства с 28.6%, пилето - с около 22%.
  7. Захар и захарните изделия нарастват с 6.5%. Захарта за килограм нараства с повече от 45-50 стотинки на годишна база.

Цените на услугите в заведенията за обществено хранене също нарастват със 7.8% на тримесечна база. По-силно е изразено нарастването в заведенията за бързо хранене с 9%. Храните за бърза консумация бележат ръст от 11%.

КНСБ: 1/3 от българите живеят около линията на бедност

КНСБ: 1/3 от българите живеят около линията на бедност

Около 520 000 от българите са на минимална работна заплата

Динамиката на цените при основните нехранителни стоки и услуги също нарастват на годишна база от 13.2%, а на тримесечна база с 4.1%. На тримесечна база групата "Разходи за поддържане на жилището и ремонт" бележат ръст от 3.8%, а на годишен - 17%.

Електроенергията, газообразните и други горива нарастват с 20.7% на годишна база, като този ръст се държи основно на нарастването на цената на природен газ за битови потребители със 148% на годишна база. Дървата за горене нарастват с около 50%.

Групата на транспорта бележи ръст от 9.9% от началото на годината, а нарастването на годишна база е с 21.8%. Само при групата "Горивата и смазочните материали за ЛТС" нарастването е с 19.9% на тримесечна база и с 46.2% на годишна база.

Здравеопазването бележи ръст с 2.6% и лекарствата с 2.3% на тримесечна база. На годишна база за здравеопазването - 5% и за лекарствата 4.4%.

КНСБ иска минималната работна заплата да продължи да расте изпреварващо

КНСБ иска минималната работна заплата да продължи да расте изпреварващо

За да живее човек нормално трябва да получава нетно възнаграждение от поне 1200 лева