Бюджетът на правителството е щедър, но в сферата на доходите е доста пестелив. Ние не сме съгласни и не сме доволни от това, което е направено по доходите. Затова се налага спешно в актуализацията да бъдат заложени допълнителни сериозни увеличения като компенсаторни мерки за всички уязвими групи.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на въпрос на News.bg , след като бяха представени основните резултати от проучването на КНСБ за месечната издръжка на живот от първото тримесечие на 2022 г.

КНСБ ще подкрепи протеста на бизнеса пред Министерски съвет срещу високите цени на газа и електроенергията. Този следобед синдикатите и бизнесът имат среща при премиера Кирил Петков, за да обсъдят компенсаторните мерки. Такива ще бъдат добавени и към домакинствата като спешни и от 1 юли с актуализирания бюджет, уточни Димитров в отговор на въпрос на News.bg

Според Димитров мерките на правителството за справяне с инфлацията трябва да бъдат компенсаторни, а предприятията да бъдат оставени да работят. Допълнителните средства, които трябва да похарчи бюджетът, трябва да бъдат ориентирани към фирмите и домакинствата, за да могат да компенсират увеличенията, добави синдикалният лидер.

КНСБ иска минималната работна заплата да продължи да расте изпреварващо

КНСБ иска минималната работна заплата да продължи да расте изпреварващо

За да живее човек нормално трябва да получава нетно възнаграждение от поне 1200 лева

"Това сигурно ще поддържа една сравнително по-висока инфлация, но ще даде шанс на икономиката да продължи да работи, на хората да имат заетост и с тези доходи да прескочим тази сериозна пропаст, в която иначе можем да паднем от невъзможност да си поемем разходите", коментира Пламен Димитров.

Той обясни, че през ковид кризата и всички удари на енергийни цени хората загубили покупателна способност, особено видимо при тези, които са на минимална работна заплата. С номинален ръст на заплатите от 17-18% на година при нормална инфлация от 2-3% би довело до това минималната работна заплата да се изравни с необходимите средства за издръжка. Това е поносимо и възможно, смята Пламен Димитров.

Според него няма пречка да се направи това и да се излезе от срамната класация, в която светим в червено по разходи на труд или с месечната минимална заплата.

Целта на КНСБ остава - до 4-5 години да няма работещи бедни, като дори работещите на минимална работна заплата да могат да си покриват издръжката сами.

2189 лв. нужни за нормален живот за двама възрастни и едно дете

2189 лв. нужни за нормален живот за двама възрастни и едно дете

От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с 5.9%, а на годишна база с 14.8%