В момента има регистрирани 22 огнища на птичи грип, сред които 5 големи ферми за кокошки и 4 ферми в задни дворове, а засегнати са 993 000 птици, които вече са унищожени.

Отсега птичият грип навлиза в своя пик и продължава до средата на май, обясниха от Ръководството на БАБХ.

"Имаме повтаряемост във фермите. Тези факти ни карат да вземем мерки, които не се възприемат лесно от бизнеса", заяви на пресконференция директорът на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев. Шефът на БАБХ не е сигурен, че всичките заповеди на органите в стопроцентова степен се изпълняват. Това води до разпространяването на птичия грип", уточни той.

БАБХ засилва контрола заради огнищата на птичи грип

БАБХ засилва контрола заради огнищата на птичи грип

Масово проверяват птицевъдните обекти в страната

Ръководството на БАБХ е провело вече среща с фермери от кокоши тип. От БАБХ са предложили във фермите, в които има повтаряемост на заболяването, да бъде спряно зареждането до 1 юни 2019 година. Илиев изтъкна необходимостта от забрана за населването на нови птици, както и развъждането им и продажбата на пазари и панаири. Това е било отхвърлено от фермерите.

За патичарския бизнес заповедта изглежда най-рестриктивна и неприемлива, а БАБХ вече има уговорена среща с патичарския бизнес за утре.

БАБХ се среща с птицевъди от страната

БАБХ се среща с птицевъди от страната

Поводът е констатираният птичи грип и недоволството на производителите

Възможни са санкции , ако страната не изпълнява договореностите с ЕС за инфлуенца, предупреди Илиев, затова и предложенията от фермерите трябва да отговарят на всички европейски изисквания.

"Един проявен популизъм не помага при епидемии", заяви директорът на Агенцията. Той допълни, че БАБХ не цели създаването на пречки за бизнеса, но има малки частни дворове, които могат да застрашат съответния регион.

"За вирусите максимална ефективност не може да се очаква, но могат да се очакват по-малко огнища", заяви Илиев.

Той обясни, че може да се мисли за криминализиране на някои действия, което води до загуба на държавни пари поради административни наказания.

Птицевъди от Хасково излязоха на протест срещу БАБХ

Птицевъди от Хасково излязоха на протест срещу БАБХ

Обвиниха Агенцията в некомпетентност и бездействие

Забрана за отглеждане на животни в нерегистрирани обекти е мярка която БАБХ предлага за криминализиране. Това се явява проблем за бизнеса, където мерките могат да доведат до това, че да бъдат засегнати големите ферми. За малките ферми в селските райони е трудно да се гарантира биосигурност, добави Илиев.

Докато не установим конкретно какво става с пробите, не можем да говорим за манипулации, коментира Илиев в отговор на протестиращите, според които пробите за вируса не са истинни.

Две огнища на птичи грип в Хасковско

Две огнища на птичи грип в Хасковско

БАБХ уверяват, че няма опасност за потребителите

Около 300 души събра протестът пред централната сграда на Агенцията за безопасност на храните. Гражданите изразиха мълчаливо своето недоволство от бездействието на контролния орган.

Снимка 387579

Източник: БГНЕС

На брифинга в БАБХ стана ясно, че през 2017 година са дадени компенсации от 6 млн. лева при първи кръг, а при втори кръг са 5 млн. лева. За тази година сумата е около 3 млн. лева.

39 хил. кокошки-носачки са засегнати от огнище на птичи грип в пловдивско

39 хил. кокошки-носачки са засегнати от огнище на птичи грип в пловдивско

Проследяват яйцата и изтеглят всички от последните 21 дни