Тотална атака срещу отрасъла на производството на патици. С тези обвинения близо 100 птицевъди от Хасково излязоха на протест срещу БАБХ, съобщиха от БТА. Протестиращите работят във фермата за патици - мюлари "Про агро 2000", в която преди 2 седмици беше открито огнище на птичи грип.

Собственикът Павел Челебиев обвини БАБХ в некомпетентност и бездействие. Той изказа съмнение, че действително са установени заразени животни. Мотивите му са, че при първата проверка не са им били оставени контролни проби, които да могат да дадат в референтна лаборатория, а вторите проби се оказали отрицателни.

Две огнища на птичи грип в Хасковско

Две огнища на птичи грип в Хасковско

БАБХ уверяват, че няма опасност за потребителите

Заради констатациите до момента са умъртвени 16 000 възрастни птици.

Производителят твърди, че днес във фермата са се излюпили нови стерилни 13 000 патета, които могат или да разселят в чисти помещения, или да евтаназират. От БАБХ обаче не посочват никакво решение. По тази причина до утре на обяд новоизлюпените ще се обезводнят и ще умрат, заключи Челебиев.

Птицевъдът обясни, че технологията на производство е конвейрна. Следващата седмица се чакало излюпването на още 40 000 малки, а яйцата за тях пристигали по график от Франция, където се изнася готовата продукция.

Още две огнища на птичи грип откриха в Хасковско

Още две огнища на птичи грип откриха в Хасковско

Засегнати са селата Гарваново и Малево

Общо 400 души намират препитание в двете засегнати предприятия - фермата до Хасково и кланицата в село Христо Милево. По думи на Челебиев обаче те може да останат без работа.

Той заплаши БАБХ със съд и се закани, че ако е необходимо, ще се обърне дори към Страсбург.

Очаква се следващия понеделник пред централата на Агенцията в София да се организира и масов протест.

Умъртвяват 100 000 птици от две огнища на птичи грип в Хасково

Умъртвяват 100 000 птици от две огнища на птичи грип в Хасково

Засегнати са големи ферми в района