Износът ни за ЕС се е увеличил с цели 23.5% през периода януари - октомври 2010 г. спрямо съответния период на предходната година. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), на които се позовава money.bg.

По точи начин износът ни вече възлиза на 15.2 млрд. лева.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния и Гърция, които формират 61.6% от износа за страните - членки на ЕС.

От НСИ посочват, че износът за Италия се е увеличил с 39.1%, а за Румъния - с 33.3%. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Люксембург, Естония и Словения. Този за Дания и Чехия бележи ръст съответно с 61.4% и 52.6%. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Белгия и Кипър.

Най-голям ръст в износа ни има в секторите: „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и „Химични вещества и продукти". Наблюдава се спад само при износа от един сектор - „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн".

През октомври 2010 г. износът за ЕС нараства с 20.2% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.8 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - октомври 2010 г. се е увеличил с 7.1% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 17.5 млрд. лв., отчитат още от Националната статистика.

Най-голям ръст бележи вносът от Малта - с 275.4%, и от Португалия - с 89.5%, сочат данните на НСИ. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Естония, Чехия и Дания. През октомври 2010 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 11.4% спрямо същия месец на предходната година и достига 2.1 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на страната ни с ЕС за периода януари - октомври 2010 г. е отрицателно и възлиза на 2.3 млрд. лв.

От НСИ съобщават още, че през периода януари - ноември 2010 г. износът на страната ни за трети страни се е увеличил с 46.9% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 10.7 млрд. лева.

Основните търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Украйна, САЩ, Сингапур и Китай, които формират 57% от износа за трети страни.

Вносът на България от трети страни за единадесетте месеца на миналата година се е увеличил с 14.6% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 13.9 млрд. лева. Най-голям ръст бележи вносът от Египет, Албания и Израел.

Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари - ноември 2010 г. е отрицателно и възлиза на 3.2 млрд. лева, посочват още от НСИ.