На 23 плажа у нас са предложение нулеви цени за чадъри и шезлонги. Това заяви пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя уточни, че на сайта на ведомството подробно ще бъдат избороени имената на плажовете с нулеви цени.

Припомняме, че вчера беше съобщено за безплатни чадъри и шезлонги само на 17 плажа. 

Ангелкова отбеляза, че 132 плажа са с договори, а 57 са общо концесиите. По думите й освен за цените на плажните принадлежности ще се следи и за 50% свободна зона и 50% заета.

Министърът поясни, че най-ниски са цените на Албена по 1 лв. и Балчик по 1,5 лв. Тя очаква и от 1 юни отварят заведенията на закрито. 

"Прави ми неприятно впечатление, че един и същ концесионер - на къмпинг "Градина" - част 2 и на "Перла" е предложил 8 лв. за плажните принадлежности", коментира тя.

По думите ѝ това се дължи на стари договори от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, когато не е действала формулата за това, че цените на плажните принадлежности играят съществена роля при избора на концесионер. 

Безплатни чадъри и шезлонги само на 17 плажа у нас
Обновена

Безплатни чадъри и шезлонги само на 17 плажа у нас

При останалите 115 цените варират между 1 и 5 лева

Тя поясни още, че в зависимост от намаляването на цените на плажните принадлежности, до 30 май ще бъде изпратено до всеки концесионер уведомление за намаляването на концесионното възнаграждение или таксата за наем.

"Надявам се концесионерите и наемателите да бъдат разумни и отговорни. Всички заедно искаме да привлечем българските туристи по нашето Черноморие и да предложим максимално добро качество", подчерта Ангелкова. Тя допълни, че държавата не може да се меси в ценовата политика на хотелиерите, тъй като секторът е изцяло частен.

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

От утре хотелите могат отново да отворят

Министър Ангелкова уточни, че в момента текат разговори и се надява от 15 юни да стартират полетите с редица европейски страни. Според нея има интерес към България за летен туризъм, но и към планините също.

По думите й част от рекламния пакет за почивка нашето Черноморие ще бъде ниския брой на заразени с коронавирус у нас.

Днес предстои проверка на РИОСВ, която трябва да установи дали е имало разрушаване на дюни в Ахтопол. Глобите са между 10 хил. лв. и 50 хил. лв., обясни тя.

Проверяват плажа на Ахтопол за унищожаване на дюни

Проверяват плажа на Ахтопол за унищожаване на дюни

Извършителят е установен...