Министърът на туризма Николина Ангелкова призова от трибуната на Народното събрание всички да отидем на българското море, особено на празниците по случай 24 май. Тя благодари на депутатите, че са подкрепили властта в подкрепата за туризма.

Както министърът припомни, с отпадането на извънредното положение утре хотелите могат да отворят.

Ангелкова отчете, че утре се очаква ЕК да излезе с единни правила за европейския туризъм.

 Ваучери вместо връщане на пари – спасението за туризма

Ваучери вместо връщане на пари – спасението за туризма

Туроператори, хотели и авиокомпании в критична ситуация

Иначе се отпускат ваучери за туризъм за хората на първа линия. Въвеждат се мерки за насърчаване и на чартърите.

С 12 месеца се удължава срокът за туроператорите, които да предлагат ваучери. Очаква се също така това лято да са намалени цените на чадърите и шезлонгите.

До отмяна на извънредното положение както в България, така и в рамките на целия ЕС всички чужденци, които влизат на територията на страната, така и българите, които пътуват в чужбина и се завръщат, подлежат на 14-дневна карантина, припомни обаче Ангелкова. Затова и утрешното решение на ЕК е важно, по думите й.

Министерството на туризма предлага 2 групи мерки в подкрепа на бранша

Министерството на туризма предлага 2 групи мерки в подкрепа на бранша

Целта е да се запазят работните места в сектора

Парламентът прие текстове, касаещи концесионерите и наемателите на морски плажове. Те се задължават да предоставят на посетителите плажните принадлежности - чадъри и шезлонги на цени, намалени с не по-малко от 50% от цените за сезон 2019 или от максималните по съответния

До 25 май 2020 г. концесионерът/наемателят трябва да уведоми МТ за цените, които ще поддържа в летен сезон 2020, а до 30 май министърът на туризма за намалението на размера на дължимото концесионно възнаграждение по съответната методика, която трябва да се приеме от МС до 23 май 2020 г.

Предвижда се и санкция от 50 000 лв. и удвоена при повторно нарушение.

Припомняме, че днес премиерът Бойко Борисов обяви съгласието си за намаляване на ДДС за туризма и ресторантьорството, въпреки несъгласието на водещите финансисти в ГЕРБ - финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Намаляването на данъка бе анонсирано като мярка в подкрепа на най-пряко пострадалия от кризата с коронавируса сектор.

Осем критерия за определяне на извънредна епидемична обстановка

Осем критерия за определяне на извънредна епидемична обстановка

Това решиха депутатите на второ четене на закона за здравето