Премиерът Бойко Борисов дойде изненадващо в НС.

На брифинг с него бяха доктор Даниела Дариткова, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и Искрен Веселинов от ВМРО. 

Поводът е подкрепата за ресторантите с намаляване на ДДС

По думите на премиера съседни страни до нас са намалили ДДС за ресторантите.

ГЕРБ са против, обяви той. Над 150 милиона лева ще е на минус хазната според герберите. За Борисов обаче това е шанс да се осветли бизнеса.

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

За Борисов решението е политически риск, а Горанов бил против

9% ДДС за хотели и ресторанти предлага властта. Лично премиерът настоява да падне ДДС и за духовната храна.

Месец за месец ще следим приходите от ДДС, каза още Бойко Борисов. Ако бизнесът изсветлее и приходите не са по-малко, мярката ще е постоянна, според уверението му.

Владислав Горанов бил категорично против, Менда Стоянова също, затова и не присъства на брифинга. Според тях това би било груба грешка.

Трябва да подкрепим браншовете и хората, не всичко е сметка, отчете премиерът и посочи, че решението за намаляване на ДДС за хотели и ресторанти било изцяло политическо.

Борисов иска да види дали ще паднат и цените. Ако има такъв спад, може да падне ДДС-то и за други стоки.

На Горанов премиерът казал да си стегне служителите и да си оправи приходите. Имам му пълно доверие, но той не ми е началник, аз съм му началник, на който не му харесва да си подава оставката и да върви натам, изтъкна Бойко Борисов, въпреки че повтори, че има пълно доверие на финансовия министър.

С 9% да се намали ДДС за храни и лекарства, искат от БСП

С 9% да се намали ДДС за храни и лекарства, искат от БСП

Настояват минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи от 9 лв. на 17 лв.

Утре ще стане ясно от кога точно ще вземе в сила предложението. Лекарства и храни има достатъчно, както и държавна помощ в сектора. Затова предложението на левите за намаляване на ДДС за храни и лекарства не можело засега да се реализира.

Ваучерите за туризъм у нас ще са за хората на първа линия, както обясни и Валери Симеонов. В туристическите обекти цари едно двуличие, смята лидерът на НФСБ. Той е категоричен, че бизнесът ще се изсветли и дори ще има ръст на приходите. Валери Симеонов смята, че именно ресторантьорството било най-ударено от кризата. Мярката била временна, ако не сработи, ще бъде премахната.

Лидерът на НФСБ призна, че останал изненадан от начина, по който в ГЕРБ се вземали решенията. Мислех, че удряш по масата и вземаш решенията като мъж, каза той на премиера.

На брифинга стана ясно, че се обмисля намаляване на ДДС-то и върху книгите и това е мярка, която е обмисляна отдавна. Тя вече ще остане постоянна. 12 милиона лева е приходът от ДДС върху книгите. Важна е по думите на Борисов духовната храна на българите.

Обмисля се и подкрепа за чартърните полети.

Патриотите искали още много мерки, но премиерът не се съгласил.

Припомняме, че миналата седмица заведенията с тераси на открито бяха сред първите, които отвориха с разхлабването на мерките срещу разпространението на коронавирус. Първоначално формулираното разстояние от 2.5 метра между масите бе намалено почти веднага на 1.5 м. по настояване на собствениците на заведения.

Едновременно с това никаква гаранция не може да се даде за това дали ще се състои летен туристически сезон заради неизвестните пред пътуванията и развитието на епидемията. Самият министър Ангелкова се въздържа от прогнози, въпреки че от сектора заявиха готовността си да стартират сезона от 15 юни или 1 юли.