ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Първоначално от пресцентъра на МС съобщиха, че е договорено 9% ДДС за храни от първа необходимост и сектор "Туризъм", като по-късно бе уточнена поправка, изключваща "храни от първа необходимост.

Отстъпката пред хотелиерите и ресторантьорите е направена на работна среща между министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Припомняме, че такава среща се състоя и вчера, но без конкретен резултат. От брашновите сдружения обявиха протестна готовност с няколко искания.

 Заведенията настояват след кризата да плащат 9% ДДС като хотелите

Заведенията настояват след кризата да плащат 9% ДДС като хотелите

Браншът нямал мазнинки и майбаси

Премиерът Борисов е подчертал, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш, посочват от пресслужбата на МС. Борисов е посочил и че се прави изключение, защото секторът е затворен със заповед. "И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна", е изтъкнал министър-председателят Борисов.

Премиерът е поискал оборотите и дейността на ресторантите и хотелите да излязат изцяло на светло. Представителите на браншовите организации са поели ангажимент това да се случи.

57% от българите се въздържат от ресторанти и кафенета

57% от българите се въздържат от ресторанти и кафенета

Според данните на "Тренд" и 43% биха се притеснявали да отидат на море

От думите на Борисов става ясно, че финансовият министър Владислав Горанов е против мярката. Затова и Борисов иска от ресторантьорите и хотелиерите да го опровергаят с повече приходи в държавния бюджет в края на годината. Припомняме, че само преди седмица и вицепремиерът Томислав Дончев бе категоричен, че в програмата на правителството не е записано и не се предвижда промяна в данъчна политика. Такива заявки даваше не веднъж и финансовият министър Владислав Горанов. 

Заведенията плашат с протести, ако властта не изпълни пет искания

Заведенията плашат с протести, ако властта не изпълни пет искания

Това е последното ни официално писмо, в което описваме нужните антикризисни мерки

На срещата е било договорено отлагането на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година - тя да започне да действа от 1 март 2021 г.

Договорено е и изготвянето на анкризисен план с кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор "Туризъм". Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Правителството разбирало проблемите на заведенията

Правителството разбирало проблемите на заведенията

От асоциацията на заведенията са доволни от договореното с правителството

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Припомняме, че миналата седмица заведенията с тераси на открито бяха сред първите, които отвориха с разхлабването на мерките срещу разпространението на коронавирус. Първоначално формулираното разстояние от 2.5 метра между масите бе намалено почти веднага на 1.5 м. по настояване на собствениците на заведения. 

Едновременно с това никаква гаранция не може да се даде за това дали ще се състои летен туристически сезон заради неизвестните пред пътуванията и развитието на епидемията. Самият министър Ангелкова се въздържа от прогнози, въпреки че от сектора заявиха готовността си да стартират сезона от 15 юни или 1 юли.

С ваучери ни пращат на море с безплатни чадъри и шезлонги

С ваучери ни пращат на море с безплатни чадъри и шезлонги

Обсъждат се още мерки за подкрепа на икономиката