Ваучери за почивка на море и планина, чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това една от договорките, за които е постигнато принципно съгласие на коалиционния съвет днес. Новината бе съобщена на брифинг в Министерски съвет с участието на Томислав Дончев, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и др. министри от кабинета.

Ще се уточняват подробностите за кой кръг граждани ще са тези ваучери, за кои курорти и почивки да важат, каква да бъде тяхната стойност и др. Коалиционните партньори обаче са се разбрали ваучери да бъдат давани само на хора, които са плащали социални осигуровки и нямат никакви задължения към държавата.

Консенсус също е постигнат плажните принадлежности тази година да бъдат безплатни, като това ще е за сметка на концесионните такси и наеми, т.е. за сметка на договорите с държавата.

Надеждата е началото на летния сезон да бъде от 1 юли, лошият вариант е да е август месец. Другото споразумение е да се направи жест към ниско бюджетния туризъм - къщите за гости, семейните хотели, апартаментите под наем.

Коалиционните партньори са се разбрали да бъде удължен позволения срок за строителството по морето. Ще бъде отправена препоръка към местните власти за това.

Постигнато е съгласие и разстоянието между масите в ресторантите да бъде на 1.50 метра, тъй като при изискване от 2.5 метра не е рентабилно ресторантите изобщо да отварят. Така ще бъде изменена заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от неделя.

Патриотите искат разговорът за ДДС-то на туризма да продължи

Патриотите искат разговорът за ДДС-то на туризма да продължи

Те ще подкрепят законодателните предложения на ГЕРБ

Има консенсус по отношение на предприетите до момента противоепидемични мерки, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Продължават някои уговорки по мерките за подкрепа на гражданите и икономиката, прецизират се предложенията на партньорите. Трябва да се оцени социално-икономическият ефект и дали можем да си го позволим. Разговорите не могат да се превръщат в това кой иска да даде повече и да изглежда по-симпатичен в очите на гражданите, отбеляза Дончев.

Вицепремиерът категорично заяви обаче, че в програмата за управление е записано, че данъци и данъчна политика няма да се променят. В този смисъл въпросът за намаляване на ДДС не стои.

Дончев посочи, че разликата между ГЕРБ и другите партии, правещи предложения, е, че управляващите носят отговорността и за тяхното изпълнение на практика.

Минимум 1,5 м разстояние между масите в откритите площи на заведенията
Обновена

Минимум 1,5 м разстояние между масите в откритите площи на заведенията

Разстоянието между чадърите на плажа трябва да е 5 м

Другите теми, обект на коалиционния съвет, по които също е постигнато съгласие са продължаването на активната дейност по инфраструктури обекти. Валери Симеонов изброи пътни обекти - АМ "Хемус", пътя Ботевград - Монтана - Видин и тунела под Шипка. По язовирите ще се ускори работата, като са предвидени 500 млн. лв. Няма да бъдат избегнати и тежките ремонти на язовирите "Бели Искър" и "Огоста". Продължава засилване на работата за изграждане на ВиК обекти, ще се подновят и действията по саниране, с условието обаче да е поне при 30% участие на етажната собственост.

Сачева: 132 000 души ще запазят работата си с мярката 60/40

Сачева: 132 000 души ще запазят работата си с мярката 60/40

Планира се срокът за кандидатстване да се удължи до 30 юни

Освен това ще бъдат насърчавани индивидуалните спортове.

В областта на земеделието също коалиционните партньори са постигнали споразумение - да се инвестира в производството на зеленчукови и овощни продукти. Земеделският министър Десислава Танева увери, че от началото на пандемията са предприети всички възможни мерки за подкрепа на земеделския сектор.

Уговорката, която направи вицепремиерът Красимир Каракачанов един ден пандемията ще свърши и не е без значение как ще излезем икономически от нея. Той се надява хората, които временно са останали без работа, да си намерят препитание и да останат в България. Със сигурност обаче това, което в момента се договаря, ще бъде съобразено с мерките, които препоръчват здравните власти и според това, което статистиката от епидемията показва за брой заболели.

С анкетна комисия БСП иска да следи как властта харчи парите за борбата с Covid-19

С анкетна комисия БСП иска да следи как властта харчи парите за борбата с Covid-19

Държавата да изкупува родна продукция и да пласира по магазините