91 783 е броят на безработните от началото на извънредното положение. Това съобщи за БНР социалният министър Деница Сачева.

По нейни думи близо 20 000 души са постъпили на работа по време на извънредното положение. Тя посочи и че около 132 000 ще запазят работата си благодарение на мярката 60/40. Според нея това показвало, че мярката има ефект.

Сачева изтъкна, че през последните две седмици има устойчиво намаляване на регистриращите се безработни.

Министърът определи като "манипулация" изтъкването на казина, спортни клубове и големи фирми като основни получатели на пари по мярката 60/40.

Над 23 000 работници ще бъдат обезпечени с мярката 60/40

Над 23 000 работници ще бъдат обезпечени с мярката 60/40

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев

"Всеки правоимащ трябва да получи помощ. Не можем да прилагаме закона спрямо това дали дадена компания е приемлива или не", подчерта Сачева.

Тя съобщи, че се планира да се удължи възможността за кандидатстване до края на 30 юни. Според нея е възможно да претърпи реконструкция и мярката да е по-целенасочена към конкретни сектори, за които се очаква икономическото влияние да продължи.

Сачева подчерта и важността от запазване на ликвидността на държавата, тъй като от нея зависели всички социални плащания.

По нейни думи здравната система продължава да има нужда от допълнителна подкрепа.

Министърът увери, че МТСП ще е максимално гъвкаво и ще подкрепи общините по отношение на социалните услуги.

"Проблем би се оказало, ако имаме по-голям процент на заразен персонал в социалните услуги. Ако се стигне до липса на персонал, бихме могли да помислим за средства по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси", за да мотивираме допълнително хора, които да ни помогнат за справяне с кризата", обясни тя.

Мярката 60/40 не можела да бъде панацея

Мярката 60/40 не можела да бъде панацея

Лидерът на КНСБ бил умерен оптимист, че тя ще сработи