"Няма вече срок за кандидатстване по мярката. Продължава противоречивото ѝ приемане, но над 2 000 фирми са се включили в нея. Аз съм умерен оптимист, че тя ще сработи. Компенсациите се изплащат месец за месец". Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Bulgaria ONAIR.

Той добави, че се е намалил и забранителният списък за мярката 60/40, като са се включили частните детски градини.

Нов пакет от мерки за подкрепа на икономиката обсъждат в Тристранката

Нов пакет от мерки за подкрепа на икономиката обсъждат в Тристранката

Повишиха цената на нощния труд от 1 януари 2021 г.

"Времето ще покаже дали и колко ще работи мярката, но тя не може да е панацея. С бизнеса мислим поредица от мерки. Разбрахме се до края на седмицата да обобщим позициите си и след Великден да видим къде имаме общи виждания и да предложим на премиера втори пакет от икономически и социални мерки", подчерта Димитров.

По думите му вчера са коментирали и минималното обезщетение за безработица - обикновено по закон то е 60% от осигурителния доход, при минималния обаче не е така, а е 9 лева.

Борисов и синдикатите обсъдиха мерките срещу коронавируса

Борисов и синдикатите обсъдиха мерките срещу коронавируса

Мерките на правителството са работещи и дават резултат, доволни синдикалните лидери

"Хората, които са били на минимална заплата, в момента получават по около 190 лева. Не смятам, че има намаление на темпа на покачване на безработицата. Не виждам място за оптимизъм за тези 3% спад на БВП. Някои от водещите икономики могат да паднат и с двуцифрено число", разясни още Пламен Димитров.

Прогнозата на КНСБ е, че безработицата ще достигне 10% през тази година.