"Мерките, които държавата взе, са навременни". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС.

По думите му повечето европейски страни са предприели мерки за подкрепа на хората и бизнеса, а правителството е сформирало екип, който следи ситуацията с пандемията от коронавирус.

"Не мисля, че България е по-далеч от всяка европейска държава - само за 10 дни разработихме мярката 60/40, при която над 23 хил. работника ще бъдат обезпечени с тази мярка. 700-те милиона на ББР също са помощ - да дават безлихвени кредити с дълъг срок на изплащане, и отлагане на вноските по кредитите на хората", подчерта Дончев.

Заведенията имат нужда от „60/40“, но в деня на отваряне

Заведенията имат нужда от „60/40“, но в деня на отваряне

Кетърингът може да покрие от 1 до 5% от оборота

По думите му се разработват и нови мерки. Според него принципът да се дава на всички е много грешен, защото понякога парите отиват при някой, който няма нужда от тях.

Вицепремиерът обясни, че утре ще бъдат обявени пакет от мерки в помощ на родителите, които са принудени да си вземат отпуск, за да могат да се погрижат за децата си.

"Допълнително ще насочим помощ - безвъзмездна, не кредити - към малките предприятия - например една четвърт от оборота ликвидна подкрепа ще помогне на малките фирми да си платят наеми или консумативи", изтъкна още Дончев.

"Сблъскваме се с огромни проблеми при раздаването на храна - например при хора, които нямат лични карти - на такива хора няма как да се дава храна, защото няма отчетност и няма как да бъдат записани в протоколите", уточни вицепремиерът.

72 000 са вече безработните от началото на кризата

72 000 са вече безработните от началото на кризата

1 553 заявления са подадени по мярката "60/40"