Коалиционният съвет постигна консенсус по отношение на предприетите до момента противоепидемични мерки, има постигнато съгласие по отношение на допълнителни мерки за подкрепа на туризма, включително и по-гъвкав обхват на мярката 60/40.

Новината съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет след заседание на Коалиционния съвет. Патриотите от т.нар. малка коалиция ще подкрепят законопроекта за допълнение на Закона за здравето, с който ще могат да се прокара продължаване на мерките на ниво заповеди на министър, без да се удължава извънредното положение.

Това, за което не са се разбрали в коалицията са предложенията за намаляване на ДДС за някои сфери на дейности, за което настояват патриотите.

С ваучери ни пращат на море с безплатни чадъри и шезлонги

С ваучери ни пращат на море с безплатни чадъри и шезлонги

Обсъждат се още мерки за подкрепа на икономиката

Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че в програмата на правителството не е записано и не се предвижда промяна в данъчна политика.

Въпреки думите му вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, това остава като въпрос, който се обсъжда и е нужно да се направят по-точни сметки, включително и за ползите и рисковете за бюджета. Консервативната политика, каквато провежда финансовият министър Горанов, е добро нещо, призна Каракачанов, но остави вратичка патриотите да продължат да настояват за намаляване на ДДС-то за туризма и земеделието. Вицепремиерът Томислав Дончев остави думите на Каракачанов без коментар.

Няма неразбирателства в малката коалиция, увери Каракачанов

Няма неразбирателства в малката коалиция, увери Каракачанов

Няма обаче намаление на бюджета на МО

Трябва да се оцени социално-икономическият ефект и дали можем да си го позволим. Разговорите не могат да се превръщат в това кой иска да даде повече и да изглежда по-симпатичен в очите на гражданите, отбеляза преди това Дончев.

И Валери Симеонов увери, че коалиционните партньори ще подкрепят законодателната инициатива в парламента за промяна на Закона за здравето, въпреки че имат и някои несъгласия. Но няма да изгаряме дюшека заради една бълха, както каз Симеонов. По думите на Сименов това, което се предлага и приема като мерки не изисква сериозни законодателни промени. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов допълни, че един ден пандемията ще свърши и не е без значение как ще излезем икономически от нея. Той се надява хората, които временно са останали без работа, да си намерят препитание и да останат в България. "Хората, които не успеят да намерят работа в България, ще хванат самолет и ще кацнат някъде", посочи Каракачанов и допълни, че мерките за туризма са безспорни, но трябвало да се уточнят нещата.

Целта е не да се подпомага самия бизнес туризъм, а парите на хората да подпомогнат туризма, а не да изтекат навън, категоричен бе Каракачанов. По другите теми, обект на коалиционния съвет също били постигнати много конкретни резултати, но продължава уточняването на детайлите.

С анкетна комисия БСП иска да следи как властта харчи парите за борбата с Covid-19

С анкетна комисия БСП иска да следи как властта харчи парите за борбата с Covid-19

Държавата да изкупува родна продукция и да пласира по магазините