Валери Симеонов и народни представители от НФСБ внесоха в деловодството на Народното събрание проектозакон, с който искат удължаване на срока за строителство по Черноморието. Промяната е в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Предлага се забраната за извършването на строителни и монтажни работи в националните курорти по морето да е от 15 юни до 1 октомври, а не както досега - от 15 май до 1 октомври.

От НФСБ посочват, че пандемията от коронавирус се отразява негативно на икономическото развитие на страната, затова те предлагат с тази мярка да бъде подпомогнат строителният бранш.

Забраната за строителство между 15 май и 1 октомври е въведена с чл. 15, ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие с цел осигуряване на спокойствие на почиващите туристи в националните курорти и предлагане на качествен туристически продукт.

От НФСБ обаче напомнят, че условията на пандемия обаче, туристическият сезон тази година ще започне най-рано на 1 юли. По думите им в тази връзка няма пречка забраната за извършване на строителни и монтажни работи да влезе в сила на 15 юни.

Считаме, че по този начин ще бъде подпомогнат строителният бранш, без да се нарушава спокойствието на почиващите в националните курорти, се казва в мотивите на законопроекта.

За реализиране на предложението не са необходими финансови средства, уточняват депутатите от НФСБ.

Припомняме, че още в петък зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев представи пакета от икономически мерки на НФСБ за справяне с кризата в резултат на пандемията. Сред тях са решения за спасяване на туризма и задействането на големи инфраструктурни обекти в държавата, които да разкрият нови работни места и открият нови пазари.

Той препоръча също на Общинските съвети включването на бизнеса в строителството по места като антикризисна мярка.