ВМРО и туристическият бранш предлагат 4 мерки за подпомагане на туризма у нас в условията на пандемия, обяви депутатът от ВМРО Александър Сабанов пред Bulgaria ON AIR.

Първата мярка предвижда ваучери от 100 лв. за всеки български гражданин, които да бъдат изразходвани на българското Черноморие. Другата мярка е намаляване на ДДС за туристическите услуги на 5%. Сред предложенията са също поемане на част от чартърните полети за чужденци в България и отпадане на визите за руските граждани.

Според Сабанов последната мярка ще доведе до завръщане на много руски туристи у нас.

"Турция, като един от основните ни конкуренти, ще се бори за руските туристи. Неминуемо трябва да отпаднат визите за руските туристи", подчерта той в "Денят ON AIR".

Сабанов е на мнение, че трябва да оценим колко ще е дълъг сезонът, докога няма да има извънредно положение и дали ще има сезон въобще. Много са факторите, не знаем какъв ще бъде ефектът на всяко разхлабване на мерките, отбеляза той.

Той коментира сащо дали може да се осигурят достатъчно български стоки за хранителните магазини у нас.

"Български сигурно има достатъчно. Не виждам към момента местните стоки да са се увеличили толкова много, но да не забравяме, че на веригите им трябва време да се организират." - посочи депутатът.