Браншът най-накрая бе чут и видян от властта. За това е доволен Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България след срещата вчера с премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов вчера.

Днес предстои нова среща, на която от заведенията, ресторантите, кафенетата и хотелите ще продължат да настояват да намаляване на ДДС ставката за една година на 5% като антикризисна мярка. От бранша обаче искат след това ДДС-то за тях да остане на ниво от 9%, както в момента е за хотелите. Също така намаляване на ДДС-то да е за храните.

До този момент те не са получили положителен и никакъв всъщност отговор от властта. "Темата винаги подлежи на диспут. За момента нямаме отговор", заяви Коларов в студиото на Нова телевизия и настоя, че намалението на ДДС-то ще се отрази на джоба на всички български граждани.

 Борисов се срещна с хотелиери и ресторантьори, които плашат с протест
Обновена

Борисов се срещна с хотелиери и ресторантьори, които плашат с протест

Хотелиерите и ресторантьорите са готови за протест при липса мерки

Друго искане на бранша е да се отложи влизането в сила на наредба Н-18, докато се изчистят всички спорни текстове. Припомняме, че такова отлагане вече имаше.

По отношение на ситуацията в брашна заради кризата с коронавируса, Емил Коларов уточни, че заведенията и хотелите не могат да кандидатстват за мярката 60/40 най-вече, защото повечето от собствениците имат данъчни задължения. Данъците се плащали с месец - два закъснение. Затова и не отговарят на условията изобщо да кандидатстват. "Ние нямаме мазнинки, нито майбаси", заяви Коларов.

Бизнес и синдикати спорят работи ли мярката 60:40

Бизнес и синдикати спорят работи ли мярката 60:40

Според Пламен Димитров ваучерите в туризма едва ли ще проработят

Браншът няма очаквания за чужди туристи тази година през летния сезон, затова и Емил Коларов призова българите да подкрепят бранша и да изберат българската си почивка.

Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, обяви от своя страна в студиото на БиТиВи, че над 60% от заведенията са отказали да отворят с разхлабването на мерките. Работи се на капацитет от 10-15%.

Хотелиерите няма да разчитат на гастарбайтери това лято

Хотелиерите няма да разчитат на гастарбайтери това лято

Наемат предимно местна работна ръка

Димитров заяви, че все още няма ясни правила за поведение при евентуално констатиране на коронавирус в хотел или заведение. Предложихме да бъде създаден един тип гаранционен фонд, който да поеме този удар. Димитров прогнозира, че цените на морето това лято ще отбележат лек спад и призова българите да изберат родното Черноморие.

Иначе срещата на бранша при премиера Бойко Борисов преминала в изключително конструктивен диалог. На масата били поставени всички основни икономически и финансови искания за оцеляване на бранша. Хотелиерите, ресторантьорите и туризмът са в изключително тежко състояние и много трудно след това ще започне възстановяване на бранша", каза още Атанас Димитров. Той настоя да бъде изготвена антикризисна програма, като една от точките в нея трябва да бъде именно диференцираното облагане на ДДС. Това е изключително голям проблем при нас, уточни Димитров.

162 500 нощувки в хотелите у нас през март въпреки извънредното положение

162 500 нощувки в хотелите у нас през март въпреки извънредното положение

В страната са функционирали 1662 места за настаняване