Туристическият сезон по морето това лято ще мине без гастарбайтери от трети страни заради коронавируса. Само малцина хотелиери по Южното Черноморие са се решили да наемат работна ръка от Украйна и Молдова.

"В пъти са по-малко подалите документи за наемането на чужденци", заяви шефката на Регионалната служба по заетостта Пенка Кирилова пред "24 часа".

Според браншовици основната причина била кризата с коронавируса и очаквания много слаб сезон. Така предприемачите в туризма ще разчитат това лято предимно на местна работна ръка, докато само преди две години за една позиция в хотел в Слънчев бряг са се борили по 40 украинци.

 Борисов се срещна с хотелиери и ресторантьори, които плашат с протест
Обновена

Борисов се срещна с хотелиери и ресторантьори, които плашат с протест

Хотелиерите и ресторантьорите са готови за протест при липса мерки

Припомняме, че хотелиерите все още търсят готвачи, сервитьори, бармани и камериерки. Сега някои хотели дори не са пуснали обяви, което може да означава и, че няма да отворят това лято.

Най-много сезонни работници - над 6500, са регистрирани по българското Черноморие през 2018 г. като повечето са били наети на юг. Освен украинци, молдовци и беларуси сред гастарбайтерите имало и тайландандци, виаетнамци и киргизи.

Според хотелиери сега чужденците по Южното Черноморие се брояли на пръсти.

Хотелиери и ресторантьори остават недоволни от властта

Хотелиери и ресторантьори остават недоволни от властта

Да се отменят данъци, такси, наеми, властта да поема целите заплати на служители