Хотелиери и ресторантьори искат конкретни мерки за помощ от властта след извънредното положение заради пандемията от коронавирус, като спешна мярка срещу икономическите последици за туристическия сектор, в който работят 500 000 души. Това се казва в писмо на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до премиера Бойко Борисов.

1301 души са се регистрирали като безработни на 20 март

1301 души са се регистрирали като безработни на 20 март

Не може да се прогнозира какъв ще е ръстът на безработицата

Припомняме, че властта обеща да поеме 60% от заплатите на служителите, които в момента не работят. Работодателите обаче трябва да гарантират останалите 40% от заплатата и осигурителните вноски, без да извършват стопанска дейност вследствие на форсмажорни обстоятелства, пишат от БХРА

Към момента 20% от служителите ни са освободени, а останалите се пускат в неплатен отпуск. А прогнозите сочат фалит на около 50% от търговските обекти в бранша ни. Дори след края на кризата, тези, които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет и дори на загуба, защото последствията от нея ще бъдат овладени най-рано след година. Това означава стотици хиляди работници, които ще легнат на социалната ни система, без да внасят по никакъв начин добавена стойност в нея.

Ние вярваме, че икономически мерки ще бъдат взети. Всяка минута е важна за нас. Защото в момента сме в невъзможност да разчетем разходите си и да разработим кризисни планове за оцеляването си. Както за нас, така и за служителите ни и техните семейства.

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата

В тежката пандемична ситуация с разпространението на COVID-19, която считаме, че ще има негативни последици за туристическия бранш и в следващите 3-5 години, е необходимо държавата да предприеме изключително сериозни и най-вече, незабавни мерки за защита на бизнеса и недопускане на фалити на предприятия, пишат те.

От БХРА настояват за конкретни мерки от страна на властите, сред които работодателите в бранша временно да не плащат наеми, данъци и такси, да се намали ДДС върху храните, като освен това властта да поеме заплащането на служителите, включително и тези, които в момента са под карантина.

Мерките трябва да важат както за периода на извънредното положение, така и след края му.

Туризмът е от стратегическо значение за Eвропейската икономика заради    многопластовото въздействие върху икономическия растеж, трудовата заетост и социалното развитие; неговият принос като ключов за българската икономика сектор, осигуряващ над 12% от БВП и повече от 11% от работните места в страната, припомнят хотелиерите и песторантьорите.

"Не можем да прогнозираме, нито мога да се ангажирам и да кажа дали ще има летен туристически сезон при създалата се ситуация." Това призна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обясни, че ведомството й е предложило временни мерки с оглед създалата се ситуация.

"Целият сектор "Туризъм" е блокиран. След координация с ЕК ние предложихме временно да се преустанови действие на чл. 89 от Закона за туризма, който казва, че туроператорът е длъжен да заплати на потребителите в 14-дневен срок", уточни министърът.

Министерство на туризма: Не се знае дали ще има летен сезон

Министерство на туризма: Не се знае дали ще има летен сезон

Ангелкова не може да прогнозира, нито да се ангажира за лятото

Туризмът имал мазнинка, обяви премиерът Борисов, според когото проблемът е какво ще се прави с летния туристически сезон. Към момента хотелиерите не са за ожалване, според премиера, който напомни по колко са били кувертите по новогодишните празници.Нека да не се поддаваме на паниката, настоя той и заяви, че бизнесът и хората имали милиарди лева в банките. Засега не се налагало да задлъжняваме. Около два месеца ще издържим финансово, както стана ясно от думите на премиера.

Тези 4,5 милиарда лева, които дава държавата за подкрепа на бизнеса нямало да стигнат, според прогнозата на Бойко Борисов. Той се надява и завърналите се в България гурбетчии да решат да работят тук. Правителството искало да се отнесе добре към всички браншове. Дайте да не истерясваме за три дни, призова и финансовият министър Владислав Горанов.

Премиерът даде и резчет на парите: Държавата дава половин милиард лева за увеличените разходи за МВР, МО и МЗ. 4,5 милиарда лева мобилизира властта в подкрепа на бизнеса и безработицата. Държавата ще гарантира кредитите на бизнеса. Държавата ще помага и за безлихвени потребителски кредити до 1000 лева за служители без заплати, но ако останат на работа. Отлага се плащането на данъци за края на юни.

Пари ще има за най-нуждаещите се пенсионери, както всяка година за Великденски добавки.