Само за първите 48 часа от новината за наличие на заразени от коронавируса на територията на страната е регистриран сериозен спад на посещения на заведения за хранене и развлечения, отмяна на направени резервации и изтегляне на платено капаро, което ще причини сериозни загуби на бранша, а на фона на цялостното му състояние може да се случат и масови фалити. Това заявяват от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в своя съвместна позиция по повод разпореждането за прeуcтaнoвявaне на пoceщeниятa нa културни мeрoприятия и зaбрaната за прoвeждaнe нa мacoви мeрoприятия.

Covid-19 дава тласък на българското производство на защитно облекло и маски

Covid-19 дава тласък на българското производство на защитно облекло и маски

Емил Караниколов вярва, че можем да шием и за износ

Те подчертават, че по данни на НСИ ресторантьорският бранш дава над 20 милиарда лева добавена стойност годишно и осигурява прехраната на стотици хиляди заети в сектора.

От двете организации настояват за адекватна реакция и дават пример с Италия, където са определени 4.5 милиарда евро помощи за засегнатия бизнес.

Според тях превенцията ще доведе до сериозен отлив на клиенти, което от своя страна ще предизвика невъзможност фирмите да се издължат към бюджета, НОИ и Здравната каса.