Министерството на културата изпрати указания до културните институти във връзка с препоръките на Националния оперативен щаб и решението за преустановяване на културни мероприятия в страната.

В музеите, художествените галерии и изложбените зали на територията на всички области в страната се преустановява до второ нареждане организирането на културни мероприятия, като: откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на образователни програми, семинари и конференции, провеждане на концерти, чествания и други събития, които предполагат събирането на групи хора в ограничени пространства.

Забранява се провеждането на беседи за групи, както и на мероприятия с участието на деца и ученици.

В обекти с ограничена площ се редуцира достъпът на посетители, като се спазва безопасно разстояние между посетителите.

Националната библиотека спира да работи за неопределено време

Националната библиотека спира да работи за неопределено време

Мярката е превантивна заради коронавирус

Преустановяват се и културните мероприятия, предвидени за провеждане в обществените библиотеки и читалищата, които предполагат събиране на хора. Отправена е и препоръка за затваряне на читалните зали в библиотеките, а обслужването в заемните служби да се извършва при достатъчно разстояние между гражданите.

Министерство на културата уведомява зрителите, че могат да презаверят за следващи представления или да върнат закупените от тях билети за отложените спектакли и концерти.

Културните институти трябва да поставят на видими места - на входа, до касите и на електронните страници, информация за правата на гражданите, за решенията на ръководствата за необходимите предпазни мерки, които посетителите да предприемат.

Гражданите могат да се информират за мерките на място, по телефон или електронен път, като за целта служителите в администрацията на всички нива трябва да бъдат запознати с решенията на ръководствата на културния институт, посочват от Министерството на културата. Работодателите трябва да осигурят необходимите предпазни средства за служителите и условия за спазването на инструкциите за поддържане на работното място, препоръчани от Световната здравна организация, Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции.

От ведомството уверяват, че предприемат необходимите действия по сключени договори за финансиране на творчески проекти, включително при наличие на отменени и отложени ангажименти, съобразно спецификата на всеки един от тях.

Банов иска да не гледаме само в собствената си паничка при кризата с коронавируса

Банов иска да не гледаме само в собствената си паничка при кризата с коронавируса

Очаква до седмица опасността да намалее

От НДК съобщиха, че водят диалог с културните оператори, за да се намери решение за всяко едно отменено събитие. НДК е отправил запитване към всички външни организатори, които се налага да не проведат събитията си и им е предложил дати за пренасочване. За актуална информациятрябва да се следи сайта на НДК и официалните канали в социалните мрежи.