Бизнес и синдикати остават разединени работеща ли е мярката 60:40. За синдикатите тя е спасила много работни места, за бизнеса тя е неефективна. Ваучерите в туризма едва ли ще проработят.

Тази позиция изрази пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Повече подкрепа за редица сектори, искат синдикатите. Димитров е скептичен спрямо едно намаляване на ДДС, сподели той.

Според него мярката 60:40 работи, отчете Димитров, а публичният транспорт трябва да се подкрепи.

Социалните мерки обаче са слаби, критикува президентът на КНСБ Пламен Димитров. По-облекчен достъп до обезщетенията за безработица, искат още синдикатите. Няма големи злоупотреби с обезщетенията за безработица.

Синдикатите са притеснени и за състоянието на общините.

АИКБ с критики към част от измененията за икономиката в закона за здравето

АИКБ с критики към част от измененията за икономиката в закона за здравето

Според тях държавата отново се оказала неподготвена за кризата

Няма една вълшебна мярка, заяви и Васил Велев от АИКБ, според когото обаче ваучерите в туризма са добра мярка. Бизнесът ще представи редица мерки и в други сфери, включително предлагат поевтиняване на чартърите.

Някои от мерките към фирмите трябва да се прецизират. АИКБ иска да се отложи наредба Н18, както и да се намали ДДС за храни.

От АИКБ изтъкнаха, че 1% е обхватът на мярката 60:40. Не е вярно, че тя работи, категоричен е Васил Велев. Ние живеем в паралелни реалности, тя е провал, убеден е той.

Тази мярка е неефективна, тя трябва да се промени, настоя Велев.

Мерките се правели без диалог и чуваемост, а и много бавно ставали консенсусните.

Едва 3000 предприятия с обхванати от мярката 60:40, по данни на АИКБ. Също едва един милион лева са разплатени по нея от предвидения бюджет от един милиард лева.

Расте междуфирмената задлъжнялост и това ще продължи, както и избуява и сивият сектор, предупреди Васил Велев. Една помощ е добра, когато е навреме, изтъкна той.