Под 10% от хотелиерите и ресторантьорите са се възползвали от мярката "60/40" и то за част от персонала, отчете по собствени данни председателят на Българската асоциация на заведеният Ричард Алибегов в сутрешния блок на пред bTV.

Той смята, че след кризата браншът ще се възстановява поне 6 месеца.

Алибегов беше категоричен, че ако условието бъде премахнато, мярката 60:40 би имала по-голям отзвук. Според него за управляващите мярката 60:40 е прекрасна.

Ние също сме на мнение, че тази мярка би била прекрасна, но в момента от нея голяма част от малкия и средния бизнес не може да се възползва заради едно от условията - липсата на всякакви задължения към бюджета, посочи Алибегов.

Той отбеляза, че откакто заведенията и хотелите са затворили на 13 май, планираните плащания, които хората са били разчертали, са пропаднали.

"Написахме поредица от писма към различните министерства и очакваме отговор. Ситуацията е напълно нова, но ние искаме диалог и да начертаем пътека как ще продължим", настоя Ричард Алибегов.

Той посочи, че неяснотата в момента създава напрежение в бизнеса, което пък се прехвърля върху работниците. "Притеснява ни да не се случи ситуацията с пазарите, защото в един момент всичко ще заработи и искаме да сме сигурни, че няма да кажат след 7 дни "затваряме отново заради струпване на хора", допълни Алибегов.