Сдружение на заведенията в България изпрати протестна нота до правителството и парламента с пет искания. Ако не бъдат изпълнени, собствениците на заведения плашат с протест. 

Исканията на сдружението, подкрепено от Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Стара Загора, Българска асоциация на заведенията, са изпратени до Министерски съвет, парламентарно представените политически сили и независимите народни представители в 44-то НС.

Заведенията заплашват с крайни действия, ако не получат 5% ДДС

Заведенията заплашват с крайни действия, ако не получат 5% ДДС

Те призоват да се разлепят плакати с призив "5% ДДС за спасяването на бизнеса".

С оглед на ситуацията, в която нашият бранш изпадна след обявяването на извънредното положение в България, както и всички натрупани с годините проблеми в сектора, за които ние многократно информирахме, търсихме диалог с вас за тяхното решаване, но вие неглижирахте и не само, че не решихте, а създадохте нови и изкуствени проблеми, какъвто е и примерът с Наребда Н-18, отбелязват причината за недоволството собствениците на заведения.

Това е последното ни официално писмо, в което описваме нужните антикризисни мерки, които ще помогнат на фирмите в сектор "Туризъм" (и не само) да се изправят на крака след тежките месеци на извънредно положение и последващата икономическа и финансова криза. Ние не искаме неработещи мерки! Не искаме още кредити! Не искаме 60/40! Не искаме пари "на калпак"!, подчертават те.

Сдружение на заведенията в България отправя пет искания към властта:

1) Незабавно намаляване на ДДС до края на 2021 година от 20 на 5 процента за секторите "Туризъм" (заведения и хотели) и "Храни от първа необходимост". След изтичането на срока данъкът да се фиксира на 9%.

2) Мораториум върху влизане в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от 1,5 години и корекции на всички спорни текстове в нея (сами разбирате, че всякакви нови инвестиции за сметка на малкия и среден бизнес, наложени от държавата, са повече от неуместни);

3) Местни данъци и такси (вкл. данък сгради, такса смет и тротоарно право) да не се дължат за периода на извънредното положение и последващите три месеца след него;

4) Определяне на ясни, конкретни изисквания и критерии за откриване на нови обекти за хранене и развлечение;

5) Въвеждане на почасово заплащане и шестдневна работна седмица за служители в сезонни обекти.

Те настояват исканията да бъдат удовлетворени в най-кратки срокове и не по-късно от отмяната на извънредното положение. Ако не бъде сторено, те предупреждават, че "при първа възможност ще потърсим правата си на суверен, заложени в "Закон за събранията, митингите и манифестациите", с цел - оставка на ресорните министри, от които пряко зависи това".

По-рано заведенията се оплакаха, че с мярка 2,5 м разстояние между масите се убива бизнеса им, а не им позволява да работят.

На брифинг в Министерски съвет след Коалиционен съвет беше съобщено, че разстоянието се намалява на 1,5 м. Патриотите заявиха, че разговорът за ДДС-то на туризма продължава.