Брифинг по желание само за тези, които искат, даде премиерът Бойко Борисов.

Изявлението започна с обяснението на Тодор Кантарджиев кой какъв е в щаба. Венцислав Мутафчийски е коремен хирург, но е компетентен да ръководи щаба. Имаме един от най-добрите противоепидемични прогноза, според Кантарджиев. Доцент Ангел Кунчев е епидемиолог и е преборил морбилито, хепатит А. Самият Кантарджиев също е експерт по инфекциозни болести.

Щабът не е затворен, отново се включи Бойко Борисов. Той недоумява какво цели разпространената лъжа на опозиционен лидер, че щабът е закрит.

Борисов показа Мутафчийски: Генералът е жив и здрав

Борисов показа Мутафчийски: Генералът е жив и здрав

Успехът в епидемията щял да е за всички, провалът щял да е само негов, заяви Борисов

11% е заболеваемостта сред медицинския персонал. Премиерът отново изказа съболезнования на близките на починалите медици и благодари на дисциплинираните граждани.

От утре автоинструкторите ще могат да работят, както информира той. Абсолютна е подкрепата от щаба за тази мярка, поясни Борисов.

Индивидуалният спорт на открито при определен ред и дисциплина също ще е възможен. Мерките давали въздух, простор и щадят психиката на хората, по думите му.

Мутафчийски настоявал да се отворят плувните басейни с аргумент, че във водата се използва дезинфектанти и хлор. Мерките там ще се вземат в съблекалните.

Заведенията на открито ще заработят по ясни правила с правила за дистанция.

В Министерски съвет са се разбрали и за провеждането на матурите за 7 и 12 клас, като Борисов очаква план как да се случи.

Венцислав Мутафчийски мисли как да живеем с вируса

Венцислав Мутафчийски мисли как да живеем с вируса

Споровете за мерките били между Мутафчийски и Кунчев, а не между Мутафчийски и Борисов

Всяко едно от тези неща ще важи, докато се спазва, поясни Бойко Борисов. Трябва да свикнем да живеем с този вирус , обясни той. Със 100 000 евро ще участва страната ни в разработването на ваксина и така се включва в инициативата на ЕС.

Думата извънредно положение създавала стрес и затова утре сутрин ще е готов проектозаконът за извънредното положение, който обаче да остави санитарните и противоепидемични мерки.

Остават редица мерки от него под друга законова форма. КПП-тата изиграха много важна роля, каза още премиерът. Мнението е на 6 май следобед КПП-та да бъдат махнати. Така полицейският ресурс ще може да се използва за други мерки, като ограничаване на заразата в отделни улици, махали или населени места. Такова е мнението и на щаба.

Премиерът пак похвали дисциплинираните граждани и ги успокои, че не са се минали. По думите му българите се страхуваме най-много да не ни минат и от течение. Бойко Борисов каза, че няма да отговаря на въпроси, защото се създавала паника.

В щаба няма съгласие за отварянето на детските градини и яслите. Кунчев и Кантарджиев са "за" отварянето им. У останалите има притеснения за персонала в детските заведения. Генерал Венцислав Мутафчийски е против отварянето им, тъй като нямало достатъчно данни как такъв ход ще се отрази на епидемията. Трябва да се види какъв е ефектът, категоричен бе той.

Ще се наблюдава ситуацията как ще е в другите държави, които отварят детските градини. След време властта ще се събере отново и ще се дискутират резултатите.

Във вторник ще има коалиционен съвет за още мерки във финансово и икономическо отношение. Знаете ли какво е да стискаш тези мерки, пак се намеси премиерът. Всеки месец се губи поне милиард, а от нито една от мерките, които се разхлабват днес, не се очаква финансов резултат. В момента няма икономически ползи от разхлабването на мерките, всичко, което правим в момента, е за физическото и психическото здраве на нацията, както поясни премиерът.

Премиерът Бойко Борисов носи отговорността и затова той не давал разхлабването на мерките.

В България само като кихнеш и идва лекар, похвали премиерът здравната ни система, затова и българите в чужбина се връщали тук. Българите е най-сигурна, България е най-хубава, доволен е Бойко Борисов. Той защити принципа да си прибираме българите от чужбина, ако и да са заразени и болни, но заяви, че това да прикрива болест, е престъпление. Българската здравна система е и финансирана добре, смята Борисов.

Никъде колективният имунитет не е сработил, по думите му. Само колективната дисциплина може да ни облекчава, според Борисов. Тепърва ще се направят много изводи след вируса, според уверението му.