"България не е само море и планини, малки и големи хотели и ресторантчета - България е всичко. Сега е моментът заедно да помогнем на нашата страна като изберем България за своята, макар и късна почивка." Това призова гражданите туристическият министър Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет след проведена видеоконференция с министрите на туризма от държавите-членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма".

Ангелкова е оптимист, че от 15 юни може да започне подготовката за един старт на активния летен сезон от 1 юли.

Туристическият министър Николина Ангелкова заедно с колегите си от държавите-членки на ЕС предлагат да бъде създаден Европейски компенсационен фонд, с който да подпомогне осигуряването на ликвидност при туроператорите и защита на потребителите. Ангелкова изтъкна, че трябва ясно да бъде показано, че туризмът заслужава своето важно място в политиките и икономиката на Европа и Европейския съюз.

Потребителите да не бъдат жертва от кризата с туризма, искат от Ангелкова

Потребителите да не бъдат жертва от кризата с туризма, искат от Ангелкова

Министърът обяви, че се надява на късен летен сезон

Всеки един със своите действия е важен, за да може да се промотира България като дестинация. Важно е да се обединят усилия, за да можем да отстояваме нашите интереси не само в ЕС, но и с оглед максимално бързо възстановяване след безпрецедентната криза с коронавируса, настоя Ангелкова.

На второ място се предвижда да бъде създаден възстановителен план след започване на глобалното възстановяване от кризата. Туризмът трябва да има своето видимо и ключово място във възстановителния план - 20% от средствата, обявени от ЕК, да бъдат целево насочени към туризма, настоя Ангелкова.

Предвижда се да бъдат обявени единни правила по отношение на поетапното отваряне на границите на ЕС между държавите-членки.

Предложено е да бъде създаден протокол за спазване на единни здравни стандарти по отношение на работата на обектите за настаняване и хранене, които и туристите следва да спазват. "С тези правила хаосът ще бъде много по-малък", смята Ангелкова.

Представители на туризма у нас искат оставката на Ангелкова

Представители на туризма у нас искат оставката на Ангелкова

Основният упрек към нея е липсата на диалог и професионализъм в управлението на бранша

На пето място туристическият министър настоя да се помисли за по-гъвкави режими по отношение на туристическите визи за трети страни за ЕС. Много е важно да се възвърне доверието на хората към пътуването, защото това ще бъде много труден и тежък процес, предупреди Ангелкова.

Предложено е да бъде създадена европейска туристическа стратегия, свързана с възстановяването на позициите на Европа като туристическа дестинация. Следващото предложение е свързано да бъде създаден специален план за възстановяване и излизане от кризата с ясни и конкретни мерки.

Ангелкова очаква безплатни чадъри и шезлонги при късен летен сезон

Ангелкова очаква безплатни чадъри и шезлонги при късен летен сезон

Нямало отменени резервации за периода след 15 юни

Туристическият министър призова целия туристически сектор в България заедно да изпратят декларация и писмо в Европейския съюз, с което да обединят усилия за мерките.

Разработена е и кризисна програма за реклама, която откроява вътрешния пазар. Стартирана е промяна на наредбата за водното спасяване и медицинското обслужване, разработено е и електронно приложение за безопасните хигиенни изисквания и други.