Туроператорите са безспорно важни за излизане на сектора от кризата с коронавируса, но щетите от нея не бива да са изцяло за сметка на потребителите. Това заяви председателят на Федерацията на потребителите в България инж. Емил Георгиев.

Той направи изявлението по време на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова, в която участва и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Ангелкова се надява на късен летен сезон след 15 юни

Ангелкова се надява на късен летен сезон след 15 юни

Към момента нямало отказани резервации, но не се записвали и нови

Според Георгиев, чрез партньорство ще помогне да се решат ефективно проблемите на потребители, които сигнализират, че не могат да възстановят сумите си от платени вече организирани екскурзии и почивки. Освен това като потребителска федерация няма как да не защитим правата и на индивидуалните клиенти, заяви още той.

Позицията ни е трудна в момента, но нашата работа е свързана с това да се защитават интересите на потребителите и всяко предложение от Вас би било добре дошло, настоя Маргаритов.

В усилията да намерим бърз и гъвкав начин за преодоляване на негативните последици от пандемията търсим баланса, който да удовлетворява всички заинтересовани страни, така че потребителите да не бъдат ощетявани, каза тя. Правителството и министерството продължават активно да работят в подкрепа на интересите им, защото именно потребителите остават без средства, когато икономиката не работи, коментира Ангелкова.

Припомняме, че по-рано тя обяви, че се надява на късен летен сезон след 15 юни.

Към момента съветваме да не се отказват резервации, от 15 юни няма отказани нито от чужденците, нито от големите туроператори, но няма и записани нови, поясни Ангелкова.

Предвижда се създаване на приложение, което да показва капацитета на плажовете, т.е. колко места са свободни, за да няма струпване на хора.

Няма официална информация за фалити на фирми в сектора, отбеляза тя.