68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или кафене, срещу 39%, които декларират, че не биха се притеснявали.

64% изпитват притеснения да пътуват в чужбина срещу 29%, които декларират, че нямат притеснения.

Такова разпределение на нагласите сред българите откроява проучването на "Тренд", направено дни преди ограничителните мерки срещу разпространението на коронавирус у нас да се разхлабят - между 1 и 5 май сред 988 респондента.

Заведенията плашат с протести, ако властта не изпълни пет искания

Заведенията плашат с протести, ако властта не изпълни пет искания

Това е последното ни официално писмо, в което описваме нужните антикризисни мерки

48% от своя страна не биха се притеснявали да отидат на море това лято, докато 43% посочват, че биха се притеснявали.

59% посочват, че не биха се притеснявали да ходят на работа, а 32% се притесняват.

Снимка 478487

Изследването отчита висок дял от 57% с песимистични нагласи за развитието на икономиката в следващата година.

Най-голям е делът - 31% - българи, които смятат, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния начин на живот. Цели 9% смятат, че никога няма да се върнем към него. 14% смятат, че това ще се случи между 1 и 3 месеца. Същият дял (14%) са на мнение, че това ще отнеме между 3 и 6 месеца.

Очакванията на българите за завръщане към нормалния начин на живот, който имахме преди пандемията, показва осъзнаване на продължителната битка, която ни очаква, посочват социолозите.

Снимка 478486

По-скоро песимистични са и нагласите по отношение на икономиката в следващата една година - 42% най-голям дял споделят това мнение. 15% са много песимистично настроени. Въпреки това 31% са по-скоро оптимистично настроени и 6% са много оптимистични спрямо развитието на икономиката.

22% очакват доходите им да намалеят чувствително в следващата една година, а 24%, че по-скоро ще намалеят.

Снимка 478488

Въпреки песимистичната нагласа 63% от интервюираните дават положителна оценка на работата на Националния оперативен щаб. 27% са на противоположното мнение.

По отношение на взетите мерки в България и тези в другите държави, и по-конкретно предприетата стратегия от страна на Швеция за изграждане на "стаден имунитет", мнението на интервюираните е разпределено на три равни дяла. 33% посочват, че стратегията на Швеция е правилна. Същият дял (33%) са на противоположното мнение и смятат, че тази стратегия не е правилна. 34% не могат да преценят.

Снимка 478485