Ваучери, вместо връщане на пари за вече капарирани екскурзии - това може да спаси туристическия бранш, след като кризата с разпространението на коронавируса свърши. Това обяви в сутрешния блок на БиТиВи говорителят на кризисния щаб в туризма Емил Абузов.

За по-голяма сигурност на клиентите, ваучерите ще се разпространяват от Министерството на туризма. Припомняме, че министърът на туризма Николина Ангелкова призова за търпение, тъй като ситуацията е динамична, въпреки признанието, че изобщо не се знае дали ще има летен туристически сезон. Ваучери с двегодишен срок е един от вариантите, които се препоръчват от европейските директиви и регулации.

Той обясни, че след като клиент плати, туроператорът се разплаща с всички контрагенти по веригата. В момента огромна част от парите са в нашите контрагенти.

Авиокомпаниите и хотелите са в сходна ситуация, според Абузов, т.е. нямат налични парите, за да ги върнат на клиентите си.

Вариантът с ваучерите е препоръчан от Европейската комисия, подчерта Абузов.

Обмислят ваучери за 24 месеца заради отлагане на почивки

Обмислят ваучери за 24 месеца заради отлагане на почивки

По думите на министър Ангелкова все още е възможно да има летен сезон

Според него клиентите искат парите си, не защото не им се пътува, а защото ги е страх, че туристическият бранш няма да го има след коронавируса.

Имаме и застраховки, намерили сме начин как да защитим тези пари. Ако се стигне до фалити, топката ще отиде при застрахователите, а не се знае те как ще реагират. Ако клиентите настояват за парите си, накрая може да се стигне до там нас да ни няма, а те да не получат парите си, заяви още Емил Абузов.