Около 30 на сто от животновъдите и млекопроизводителите от област Пазарджик са пред фалит заради взети кредити и оттеглената държавна гаранция. Това съобщи евродепутатът Петя Ставрева, цитирана от БНР.

В отговор на нейно писмо комисарят по земеделието Мариян Фишер Бойл е изразил позиция, че вратата за предоговаряне на субсидиите за земеделските производители остава отворена и зависи изцяло от инициативата на българското правителство.

Припомняме, пети ден вече животновъди от Кърджали и областта излизат на протести.

Петя Ставрева изрази подкрепата си за протестиращите млекопроизводители в страната. Тя е изпратила тяхната декларация на еврокомисаря по земеделието с прикрепено писмо от самата нея, в което е поставила въпроса дали не може да се направи нещо за подпомагането им.
В отговор е получила уверение, че ЕК е запозната с трудностите, които изпитват българските селскостопански производители, както и готовност за разговори по темата.

Ставрева се обяви против напускането на българския парламент от опозиционните народни представители. Според нея опозицията би била много по-полезна вътре в Народното събрание.

На въпрос дали е истина твърдението на лидера на ДСБ Иван Костов за спрени още 1.5 милиарда евро по програмата за пътна инфраструктура, евродепутатът каза, че не разполага с официална информация.