Около 30% е спадът в мебелното производство за последните два месеца, съобщава Нова телевизия.

Именно този бранш е сред най-засегнатите от кризата заради коронавируса, тъй като по думи на Даниела Петрова от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост секторът е изцяло ориентиран към износ, а в условията на пандемията поръчките са драстично по-малко.

Петрова посочи, че близо 80% от дървообработващите предприятия са предприели действия по частично или цялостно освобождаване на персонал. Тя изтъкна, че браншът дава препитания на над 45 000 души, което означава, че цифрата е сериозна.

Мярката 60/40 оставала неработеща за бизнеса

Мярката 60/40 оставала неработеща за бизнеса

Според Мария Минчева от БСК малка част от хората щели да се възползват от мярката

"Фирмите, които работят изцяло за износ са изправени пред много тежка ситуация. Има такива, които вече са затворили производствата си", обясни Петрова.

По нейни думи едва 15% от фирмите в сектора са подали документи по мярката "60/40", тъй като не я припознават като адекватна на ситуацията.

"Ние работим с много малка печалба и резервите, които бихме могли да генерираме са в изключително ниски размери. Когато едно предприятие е стигнало до там да спре да функционира е нередно работодателят да плаща 40% за неосъществен труд", заяви производителят на мебели Марин Генов.