Комисията за финансов надзор публикува съобщение, с което уведомява всички лица, застраховани в българския клон на фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик", че на 23 август 2019 година в официалния вестник на Република Кипър вече е публикувано решението на Районния съд на Никозия, с което се открива производството по ликвидация на дружеството.

Това означава, че българските клиенти имат 35 дни срок от днешния ден да предявят претенеции за изплащане на обезщетения.

По нататък в съобщението на КФН се казва, че Комисията се ангажира да поддържа активна комуникация с Кипърския надзор, за да може да съдейства за разрешаване на възникващите въпроси относно защитата на засегнатите лица в България.

Това включва и своевременното публично оповестяване на всяка важна информация, свързана с действията, които надзорният орган по застраховането на Република Кипър или назначените ликвидатори на "Olympic Insurance Co. Ltd" предприемат, както и произтичащите от това последствия за българските граждани, както и за кредитори на застрахователното дружество.

За тази цел от името на председателя на Комисията за финансов надзор - Бойко Атанасов, миналата седмица бе изпратено писмо до кипърския надзорен орган, отговорен за застраховането, с копие до Министерство на финансите на Република Кипър и до българския посланик в страната.

В писмото се поставят въпроси, касаещи интереса и правата на българските потребители като: какъв ще бъде срокът, в който, съгласно кипърското право, лицата, които имат претенции, трябва да ги предявят пред ликвидаторите; как ще бъдат обработвани претенциите по-нататък и в частност как ще бъдат информирани кредиторите дали техните претенции са били приети или оспорени от ликвидаторите; каква правна защита е налице за кредитор в случай че ликвидаторите оспорят претенцията му и др.

Започна процедура по ликвидация на ЗК "Олимпик"

Започна процедура по ликвидация на ЗК "Олимпик"

Съдът назначи двама постоянни ликвидатори