35 милиона лева от Европейския съюз ще бъдат използвани за заплати на млади чираци в предприятия.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който участва в кръгла маса, организирана от Световната банка и Институт Отворено общество, посветена на влиянието на кризата върху българските домакинства.

Той уточни, че на 18 май в рамките на комитета за наблюдение ще бъде обявена новата мярка за подкрепа на хора, които за пръв път излизат на пазара на труда.

Чрез програмата за чиракуване ще дадем възможност на младите за шест месеца да придобият трудови навици в предприятия и да бъдат подготвени за пазара на труда, изтъкна социалният министър.

Младенов добави, че ще продължат усилията на правителството, насочени към най-уязвимите слоеве от населението. В тази връзка той посочи като особен успех разкритите социални трапезарии, в които всеки ден се хранят 11 200 социално слаби.

Младенов добави, че е отчетен спад в безработицата. Към вчерашна дата нивото й е 9.89 %. Пикът беше през февруари 10,26 % или 374 000 безработни, но за 2-2,5 месеца безработните са намалели с 8 000 души, подчерта той.

По думите на социалния министър, за това допринасят и допълнително отпуснатите 10 милиона лева за субсидирана заетост в районите с висока безработица. Той коментира, че мерките в тази насока ще продължат.

Младенов съобщи още, че в последните девет месеца, благодарение на инспекцията по труда, са изплатени забавени плащания на работни заплати в размер на 56 милина лева.

Според представените изследвания на Световната банка и Отворено общество близо една трета от домакинствата у нас са пряко засегнати от кризата.

21% от българските домакинствата вече са под прага на бедността, който е 211 лв. за човек от семейството.
10% от домакинствата пък са спрелите да плащат здравни или социални осигуровки.

Тревожна е тенденцията на пестене не само от осигуровки, но и от образование и здравеопазване, а вече и от хляба и млякото.
41% ограничават ползването на основни комунални услуги; 29% ограничават консумацията на основни храни; 8% пропускат хранения през деня.

Очертаващата се картина, според експертите, може да има дългосрочно негативно влияние върху здравния и образователния статус на населението. Всяко трето семейство е посочило, че доходите му в сравнение с началото на м.г. са намалели, вследствие на загуба на работно място, намаляване на работно време и заплати.

Оказва се, че 78% от българските домакинства нямат никакви спестявания, но голяма част от тях имат кредити. На какво се разчита - на търсене на допълнителна работа, на подкрепа от близки работещи предимно в чужбина и чак след това на помощта на държавата.

Очакванията на близо половината от изследваните домакинства е, че безработицата в страната през следващите месеци драстично ще се повиши.