37 от над 1 600 взети проби от домашни животни са положителни за болестта шап към момента.

Това показват резултатите от изследванията в референтната лаборатория към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Положителните проби са от овце, кози, говеда и свине, отглеждани в с. Кости, в чието землище бе отстреляно дивото прасе с шап.

Всички животни в селото - приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине, ще бъдат умъртвени, съобщават още от службата. Това се налага с оглед спирането на разпространението на болестта и съгласно плана за действие, одобрен от Европейската комисия.

Животните са под карантина, а умъртвяването им ще започне възможно най-скоро и ще се осъществява по хуманен начин - чрез инжектиране на специален препарат, посочват от там.

Труповете ще бъдат загробвани на специално определено място, тъй като не е препоръчително превозването им до екарисажите във Варна и Шумен. Собствениците ще бъдат обезщетявани на база оценката на комисия.

Продължава взимането и изследването на кръвни проби от животни на територията на пограничните общини Царево, Малко Търново и Средец. До момента няма положителни проби от други населени места. 

Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов замина на спешна инспекция в с. Кости.

По-късно днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разговаря спешно по телефона с еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали във връзка със ситуацията на шап в България.

Двамата обсъдиха възможностите за компенсиране на България и на самите фермери за унищожаване на животните в засегнатите райони.

Като страна-членка можем да получим не само до 60% компенсации, а максималния размер, отбеляза министър Найденов. Еврокомисарят Дали допълни, че самия той ще предложи максимално обезщетение за България, защото българските власти пазят границите на целия Европейски съюз.

Министърът запозна комисаря с взетите мерки за ограничаване на разпространението на болестта по животните. Джон Дали приветства в разговора България за предприетите спешни мерки.

Двамата уточниха, че утре в Брюксел български експерти ще запознаят Европейската комисия с ограниченията. В сряда пък експерти на Европейската комисия ще пристигнат в България да се запознаят на място със ситуацията и да окажат техническа и експертна помощ на българските власти.